Ministrul italian de externe doreste ca Romania sa ii primeasca pe cei 900 de romani condamnati in Italia pentru a-si ispasi pedepsele in tara, sa trimita mai multi politisti in Italia si sa avertizeze autoritatile de frontiera in momentul in care din tara ies persoane potential periculoase.

Dupa intrevederea de luni de la Roma cu ministrul roman de externe Cristian Diaconescu, Franco Frattini a fost intrebat cum poate fi oprit un om care are cazier sa calatoreasca si sa intre in Italia, din moment ce libertatea de circulatie se refera la toti cetatenii europeni. "Este extrem de simplu cadrul legal in care noi putem sa operam - inseamna control la frontiere si Acord Schengen", a spus Frattini, parand apoi sa sugereze ca ar fi de acord cu ideea reintroducerii controlului la frontiere. "Fiecare persoana care intra intr-un spatiu precum cel italian - care este un spatiu inclus in Acordul Schengen, in comparatie cu Romania care inca nu este parte - trebuie sa aiba un pasaport si din partea politiei de frontiera va exista un control. Acea persoana nu va fi blocata decat daca exista un mandat international de arest", a explicat Fraco Frattini, transmite NewsIn.

Totusi, ministrul si-a nuantat imediat declaratia. "Noi nu putem sa blocam libera circulatie - a recunoscut el - dar, in spiritul colaborarii, cerem ca politia italiana sa fie informata, pentru a-i putea indentifica pe cei care au comis deja infractiuni", a propus ministrul italian. "Un cetatean roman care are antecedente penale nu va fi blocat la frontiera italiana, va fi numai semnalat politiei italiene, intr-un spirit de colaborare deplina" intre Roma si Bucuresti. "Ceea ce consideram noi ca trebuie facut este ca in unele cazuri, daca o persoana din Romania se prezinta pentru a intra in Italia si a comis delicte in Romania sau daca a comis delicte in Italia si vrea sa revina, noi asteptam o comunicare, ca sa fie informate autoritatile italiene", a explicat ministrul italian.

Seful diplomatiei de la Roma a dat si un exemplu concret. "Astazi (luni - n.r.) la aeroportul din Bucuresti s-a imbarcat o persoana pentru Roma, iar aceasta persoana este cunoscuta cum ca a comis infractiuni. Nu putem sa o blocam, pentru ca exista libera circulatie, dar, prin colaborare, putem informa politia italiana. Acesta ar fi modul corect, pentru ca nu impiedica libera circulatie, dar permite politiei italiene sa faca ceea ce politia italiana in acel caz ar face. Anume, identifica persoana, o pune sub urmarire si daca eventual va comite o infractiune, atunci putem actiona legal. Daca decide sa munceasca in mod cinstit, atunci e alta problema, dar noi suntem informati. Aceasta este colaborarea pe care o solicitam", a elaborat Frattini.

El a precizat ca acest mecanism, prevazut prin Acordul Schengen, urmeaza sa intre in vigoare si in Romania in 2011, data la care tara noastra si-a propus sa adere la spatiul Schengen."Practic, noi cerem numai sa anticipam aceasta directiva a UE cu doi ani", a subliniat Frattini.

Pe de alta parte, intrebat de un jurnalist italian ce masuri concrete iau romanii pentru a opri valul de criminalitate cauzat de imigrantii romani, ministrul Cristian Diaconescu a fost vizibil deranjat. "Ar trebui si eu sa intreb care este raspunsul autoritatilor italiene fata de romanii care cad victime unor infractiuni de acelasi fel. Infractiunea nu are cetatenie si nici nationalitate. Datoria noastra este sa luam toate masurile care ne stau la dispozitie din punct de vedere institutional pentru a preveni si a combate astfel de situatii. Nu vom lua nicio masura de a limita dreptul la libera circulatie. Noi, cei iesiti din comunism, l-am castigat foarte greu si este vorba de un pret al unui popor, dar pe de alta parte avem responsabilitatea ca cei care se afla in afara Romaniei sau Italiei sa respecte legile tarii-gazda", a punctat ministrul roman.

In ceea ce priveste reintroducerea controalelor la frontiere, ministrul roman a explicat ca acest lucru este imposibil. "Nu pot fi introduse niciun fel de restrictii in afara de cele din directivele europene. (...). Niciun stat european nu poate introduce masuri bilaterale, nu se pot aduce modificari in legatura cu circulatia romanilor in exterior, nu pot fi facute adaugiri la nivel national", a explicat seful diplomatiei, spunand ca nu poate fi vorba de niciun fel de limitari.

In pofida unei usoare incordari perceptibile in conferinta de presa, Frattini s-a aratat totusi optimist in legatura cu relatiile bilaterale. "Nimeni si nimic nu poate afecta raportul nostru, nici macar criminalii. Romania nu numai ca este o tara prietena, ci noi vedem in institutiile romanesti colaboratori pentru a combate problemele in legatura cu cei care comit infractiuni", a spus Frattini.

De altfel, el a cerut autoritatilor romane sa suplimenteze numarul politistilor specializati in criminalitate urbana trimisi in Italia, pentru a consolida buna colaborare. Ministrul a amintit, in context, ca cei doi romani suspectati de violarea adolescentei de 14 ani au fost prinsi cu ajutorul politistilor romani si a informatiilor furnizate de acestia.

Pe de alta parte, mesajul vibrant pe care Frattini a tinut sa-l transmita in conferinta de presa comuna cu Diaconescu a fost o pledoarie in favoarea repatrierii romanilor care au condamnari definitive in Italia, pentru a-si ispasi pedeapsa in Romania. Frattini a aratat ca exista 900 de romani condamnati definitiv in Italia si numai 15 au fost repatriati. "Cei 900 de detinuti sa se intoarca in Romania", isi doreste ministrul italian. El a spus ca este vorba despre un principiu european, care stabileste ca detinutul condamnat definitiv va executa pedeapsa in tara sa de resedinta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.