Italia vrea garantii din partea Romaniei ca pe teritoriul sau nu vor mai ajunge infractori romani, a declarat ministrul italian de externe, inainte de reuniunea sefilor diplomatiei din UE, la care a participat si Cristian Diaconescu. Ministrul de externe roman a respins, insa, solicitarea omologului sau italian Franco Frattini si a aratat ca romanii si italienii au drepturi egale, neputandu-se vorbi de o vina anticipata.

"Cetatenii romani au drepturi si libertati egale cu cele ale cetatenilor italieni sau ale oricaror cetateni europeni. Principiul european al liberei circulatii reprezinta argumentul si pilonul Uniunii Europene nu numai din punct de vedere moral, ci si al pietei interne. Ambele tari sunt state membre UE cu drepturi si libertati egale", a declarat ministrul Diaconescu la o conferinta de presa la Bruxelles, dupa intalnirea cu ministrii de externe UE, potrivit NewsIn.

Pe de alta parte, "romanii trebuie sa ne dea asigurari ca nu vor mai fi infractori romani pe strazile noastre", a subliniat seful diplomatiei italiene. "Noi consideram Romania un partener strategic, eu am fost unul dintre principalii avocati a Romaniei in Uniunea Europeana", a adaugat el, transmite agentia Adnkronos.

Frattini a subliniat ca Italia va primi in continuare cetateni romani, dar va fi ferma cu cei care comit infractiuni. "Italia vrea sa clarifice o data pentru totdeauna ca primim si vom primi in continuare romanii care lucreaza respectand legea, dar in acelasi timp ca vom fi foarte fermi fata de cei care nu respecta legea". "Franta a expulzat numai in 2008 peste 7.000 de cetateni romani, Italia a expulzat circa 40", a subliniat ministrul.

In replica, Diaconescu a spus ca "prezumptia de nevinovatie face parte din principiile fundamentale ale statului de drept. Nu discutam aici nici despre garantii, nici despre anticiparea vreunei vinovatii din punct de vedere penal sau moral. Toti cetatenii europeni sunt egali, inclusiv in fata legii. Si din acest punct de vedere avem clar dorinta de a respecta valorile si normele europene, in tot spatiul de apartenenta la UE. Nu sprijin o retorica care face disocieri pe criterii ce nu-si gasesc suportul in valorile europene", a replicat seful diplomatiei romane.

Dupa reuniunea ministrilor europeni de externe, seful diplomatiei romane il va insoti pe omologul sau italian la Roma, unde va discuta despre despre relatiile bilaterale romano-italiene, despre mediul de afaceri si despre problema emigrantilor romani din Italia. Misiunea lui Diaconescu pare foarte dificila in contextul in care in ultima vreme romanii se afla din nou in centrul atentiei autoritatilor si a presei din Italia, dupa o serie de acte violente ai caror protagonisti au fost, iar resentimentele italienilor se reflecta si in aparitia unor incidente cu caracter xenofob ale caror victime sunt cetateni romani nevinovati.

De asemenea, ministrul de externe se va intalni, in cadrul unei cine de lucru, cu o serie de parlamentari italieni din diverse partide politice, de la putere si din opozitie. Potrivit unor surse bine informate, ministrul a dorit sa aiba o intalnire cu parlamentari italieni "pentru a putea discuta cu ei in mod direct despre situatia reala cu care se confrunta comunitatea romaneasca din Italia". Este o initiativa care vine in continuarea actiunilor intreprinse pana acum in interesul romanilor din Italia, a mai precizat sursa citata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.