Un renumit spital american care trateaza gratuit copiii bolnavi de cancer ar putea sa nu mai primeasca un ajutor financiar in valoare de mai multe milioane de dolari, dupa ce miliardarul Allen Stanford, unul dintre donatori, a fost acuzat de frauda, transmite Reuters.
Standford Group Co a donat mai multe milioane de dolari spitalului St. Jude Children's Research Hospital din Memphis, Tennessee. Dar dupa ce Stanford a fost pus sub acuzare saptamana aceasta pentru o frauda in valoare de opt miliarde de dolari, personalul spitalului a realizat ca s-ar putea sa nu mai primeasca milioanele pe care le astepta din partea acuzatului, potrivit NewsIn.

Spitalul ofera tratament gratuit si se bazeaza pe donatiile oamenilor de afaceri sau companiilor pentru plata salariilor, a procedurilor medicale, transportului si gazduirii pacientilor si a familiilor lor.

"Am fost socati si surprinsi", a declarat purtatorul de cuvant al spitalului, Jerry Chipman, adaugand ca a incercat sa afle informatii despre consecintele pe care blocarea conturilor lui Stanford le-ar putea avea asupra institutiei. "Nu ne place sa pierdem unul dintre sponsorii nostri, in special avand in vedere ca o zi de functionare a spitalului costa peste un milion de dolari", a declarat Chipman.

Pentru organizatiile de caritate, acuzatiile aduse lui Stanford intervin intr-o perioada dificila. Cu doua luni in urma, investitorul de pe Wall Street Bernard Madoff a fost acuzat de o frauda de 50 de miliarde de dolari care a dus la inchiderea mai multor organizatii de caritate sau a produs altora pierderi financiare importante.

Ca om de afaceri, Stanford si-a investit averea in diferite domenii, devenind un important asociat al mai multor organizatii sportive, dar a facut si numeroase donatii scolilor, bibliotecilor si serviciilor de interventie din Insulele Caraibe. Stanford International Bank (SIB) are sediul pe insula West Indies din Antigua si Barbuda. Stanford, care a fost inobilat in Antigua si Barbuda in 2006, a acordat un milion de franci elvetieni programului de pediatrie Sir Allen Stanford.

In urma cu cateva saptamani, texanul si-a etalat generozitatea fata de spitalul St. Jude Children's Research intr-un raport cu fotografii care-l prezentau atingand un pacient pe moarte si tinand altul pe genunchi. Fotografiile contrasteaza cu imaginea sa de mogul care prefera iahturile, elicopterele si avioanele personale.

"St. Jude Children's Research Hospital este de trei ani organizatia de caritate favorita a lui Stanford, iar parteneriatul nostru a strans in aceasta perioada peste 15 milioane de dolari pentru spital", a declarat miliardarul in 2008, pentru revista Stanford Eagle.

Totusi, spitalul sustine ca nu a primit cele 15 milioane de dolari mentionate. "Am primit opt milioane in doi ani, in 2007 si 2008", a spus Chipman, precizand ca declaratiile lui Stanford ar fi putut anticipa contributia si pe anul 2009.

Potrivit lui Chipman, Allen Stanford a vizitat spitalul o data, cand a donat primul cec personal, dar nu a mai participat la ceremonia pentru acordarea celui de-al doilea. St. Jude Children's Research Hospital ar putea beneficia totusi de cele sapte milioane de dolari in plus mentionate de Stanford, deoarece a primit asigurari ca turneul de golf la care miliardarul a strans banii donati spitalului se va desfasura conform planului.

Autoritatea pentru reglementarea pietei bursiere (SEC) l-a acuzat pe Stanford pentru orchestrea unui program fraudulos de investitii evaluat la opt miliarde de dolari.

Potrivit purtatorului de cuvant al FBI, Richard Kolko, citat de AFP, Allen Stanford a fost localizat joi in Virginia. "La cererea SEC, agentii FBI (...) l-au localizat si identificat pe presedintele Stanford Financial Group, Allen Stanford, la Fredericksburg, in statul Virginia", a afirmat Kolko intr-un comunicat. "Agentii l-au informat pe Stanford de (...) de acuzatiile SEC aduse companiei Stanford Financial Group", a adaugat Kolko. Potrivit FBI, nu a fost emis niciun mandat de arestare pe numele lui Allen Stanford.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.