Cotidianul New York Post le-a cerut joi scuze joi celor pe care i-a ofensat prin caricatura sa, pe care criticii au calificat-o drept rasista, pentru ca il aseamana pe presedintele Barack Obama cu o maimuta, relateaza Reuters.
Ziarul a admis ca desenul, publicat miercuri, a generat controverse pentru ca persoanele de culoare si nu numai au perceput-o drept o caricatura a lui Obama. "Acest lucru nu a fost intentionat, le cerem scuze celor ofensati de imagine", scrie ziarul pe site-ul sau. "Avea ca scop sa ironizeze un plan federal de stimulare (a economiei - n.red.) stupid. Punct", potrivit tabloidului.

Desenul reprezinta un politist care tocmai a impuscat o maimuta si care ii spune colegului sau: "Vor trebui sa gaseasca pe altcineva sa faca viitorul plan de relansare".

Potrivit NewsIn, caricatura face referire la un cimpanzeu care, dupa ce a ranit grav o femeie, luni, in orasul Connecticut (nord-est), a trebuie sa fie ucis de autoritati.

O caricatura dintr-un ziar new-yorkez care-l compara pe Obama cu o maimuta scandalizeaza America

"Caricatura publicata in New York Post pune o problema, pentru ca in istoria atacurilor rasiste impotriva negrilor americani, ei au fost comparati adesea cu maimutele", a protestat intr-un comunicat reverendul Al Sharpton, militant pentru drepturile omului si presedinte al asociatiei "Reteaua nationala de actiune".

"Planul de relansare este prima victorie legislativa a presedintelui Barack Obama, primul presedinte american de culoare, si va ramane asociat cu numele lui. Oare comentariul sugereaza ca planul a fost redactat de o maimuta?", se intreaba Al Sharpton. Reverendul aminteste in comunicat ca autorul caricaturii din New York Post a mai fost acuzat de rasism.

Redactia New York Post - cotidian care apartine magnatului presei Rupert Murdoch - a dat replica intr-un comunicat in care redactorul-sef arata ca "este vorba despre o parodiere a unui fapt din actualitate, cu un desen reprezentand impuscarea unui cimpanzeu violent in Connecticut, iar autorul ia in deradere la modul general eforturile Washingtonului de a reanima economia". Cotidianul newyorkez il acuza in final pe reverend de "oportunism".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.