Tabloidul american New York Post a declansat o ampla polemica dupa ce miercuri a publicat o caricatura care sugereaza ca planul de relansare a economiei ar fi fost pregatit de o maimuta. Acest fapt a starnit intrebarea daca nu este vorba in realitate despre o referire rasista la presedintele Barack Obama.

Desenul reprezinta un politist care tocmai a impuscat o maimuta si care ii spune colegului sau: "Vor trebui sa gaseasca pe altcineva sa faca viitorul plan de relansare", relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Caricatura se refera la cimpanzeul Travis, care a fost impuscat de politie in cartierul Stanford din Connecticut, luni, dupa ce a maltratat un prieten al proprietarei sale. Ea a fost postata de Sean Delonas, caricaturist longeviv al paginii sase a ziarului New York Post, care nu se afla "la prima abatere".

"Caricatura publicata in New York Post pune o problema, pentru ca in istoria atacurilor rasiste impotriva negrilor americani, ei au fost comparati adesea cu maimutele", a protestat intr-un comunicat reverendul Al Sharpton, militant pentru drepturile omului si presedinte al asociatiei "Reteaua nationala de actiune".

"Planul de relansare este prima victorie legislativa a presedintelui Barack Obama, primul presedinte american de culoare, si va ramane asociat cu numele lui. Oare comentariul sugereaza ca planul a fost redactat de o maimuta?", se intreaba Al Sharpton. Reverendul aminteste in comunicat ca autorul caricaturii din New York Post a mai fost acuzat de rasism.

Redactia New York Post, cotidian care apartine magnatului presei Rupert Murdoch, a reactionat intr-un comunicat in care redactorul-sef arata ca este vorba despre o parodiere a unui fapt de actualitate. "Caricatura este o parodie clara a evenimentelor curente, facandu-se haz de necaz de un cimpanzeu violent impuscat in Connecticut", a declarat Col Allan, redactor-sef al ziarului. “Prin ea se ironizeaza eforturile Washington-ului de a revitaliza economia. Al Sharpton este doar un oportunist in cautare de publicitate”, a adaugat jurnalistul.

Caricatura a starnit o multime de comentarii pe internet, inclusiv a colaboratorului permanent al ziarului liberal Huffington Post, Sam Stein. Acesta a comentat ca, inca de la inceput, caricatura vrea sa exprime ca planul de relansare a fost atat de prost conceput, incat si maimutele l-ar fi putut scrie. Mai provocator, ea il compara pe presedinte cu un cimpanzeu turbat. "In orice caz, violenta masiva si rasismul, la cel mai jos nivel, ale caricaturii sunt controversate. Probabil asta si-a si dorit Delonas", a mai spus Stein.

Casa Alba nu a facut niciun comentariu pana acum. "Nu am vazut caricatura", a declarat Robert Gibbs, oficialul care se ocupa de relatia Presedintiei cu presa. "Oricum nu cred ca trebuie sa se faca atata zarva pentru un astfel de ziar, care nici nu merita citit", a mai adaugat acesta, potrivit The New Zeeland Herald.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.