Cu o stanga politica decapitata si fara rival in tabara sa, Silvio Berlusconi pare mai puternic ca niciodata la conducerea Italiei, prea puternic pentru unii, care se tem de o slabire a democratiei, comenteaza AFP.

"Din 1994, data intrarii sale in politica, Berlusconi nu a fost niciodata atat de puternic", spune Roberto D'Alimonte, profesor de stiinte politice la Universitatea din Florenta, potrivit NewsIn.

Demisia surprinzatoare de marti a liderului stangii, Walter Veltroni, a aruncat in haos Partidul Democrat, PD, principala formatiune de opozitie, in timp ce premierul revenit la putere in urma cu zece luni a reusit sa neutralizeze toti potentialii rivali.

Detonatorul crizei din stanga politica a fost infrangerea candidatului sau din Sardinian la alegerile regionale, castigate de un necunoscut, ales de Silvio Berlusconi.

"In pofida crizei economice, Berlusconi, care se prezinta drept cel care-i apara pe italieni, beneficiaza in continuare de starea de gratie ce a urmat victoriei dreptei in legislativele din aprilie 2008. Este ceva relativ iesit din comun in Europa. Este la zenit si in acelasi timp este foarte puternic", explica politologul Marc Lazar, specialist in Italia.

Potrivit expertilor, numai o agravare a crizei economice si o crestere majora a somajului l-ar putea ameninta pe Berlusconi, care "domina de 15 ani viata politica a peninsulei, fie la putere, fie in opozitie", spune Lazar.

Aceasta putere a liderului dreptei provoaca totusi temeri, chiar si in propria tabara.

"Italia este acum intr-un profund dezechilibru democratic. O opozitie serioasa si credibila are un rol esential in controlarea puterii in crestere a sefului guvernului", spune Stefano Folli, editorialist la Il Sole 24 Ore.

"O tara cu o majoritate compacta ca a noastra are nevoie de o opozitie care sa raspunda", a spus ministrul apararii, Ignazio La Russa. Majoritatea analistilor nu cred insa in riscul unei dictaturi, chiar si mai "relaxata", spectru agitat de o parte a stangii.

Insa, avertizeaza Roberto D'Alimonte, "calitatea democratiei italiene nu este buna, iar Berlusconi nu ajuta la ameliorarea situatiei". "O democratie se masoara prin numarul factorilor, ca si a gradului de coruptie sau independenta a presei si justitiei. Insa in tara se inregistreaza acum un conflict perpetuu intre judecatori si executiv, iar calitatea informatiei televizate lasa de dorit", remarca D'Alimonte.

Lucru unic in Europa - premierul italian este si unul dintre cei mai bogati oameni ai tarii, controleaza trei posturi de televiziune prin imperiul sau Mediaset si are o mare influenta asupra unei a patra televiziuni, cea publica Rai Uno.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.