Uniunea Europeana si NATO ar trebui sa dezvolte un parteneriat mai profund, se arata in primul raport pe aceasta tema ce va fi dezbatut miercuri in Parlamentul European.

Raportul cere celor doua organizatii sa evite competitia si sa coopereze mai mult in operatiunile de gestionare a crizelor. Documentul cere de asemenea Uniunii sa isi dezvolte capacitatile proprii de securitate si aparare. Totusi, unii europarlamentari sunt sceptici fata de o implicare mai mare a UE in NATO, iar dezbaterea se anunta aprinsa, informeaza un comunicat publicat pe site-ul institutiei, potrivit NewsIn.

Documentul, care a fost deja adoptat de Comisia de afaceri externe a PE, afirma ca NATO are un rol fundamental in arhitectura de securitate a Europei. "NATO nu este doar coloana vertebrala a securitatii europene, dar 94% din populatia Europei traieste in state care sunt membre ale Aliantei", subliniaza europarlamentarul francez de origine finlandeza Ari Vatanen, autorul raportului.

"Motivul de a exista al Uniunii Europene este construirea pacii, iar structura sa de mozaic ii confera un potential unic de a interveni in diverse parti ale lumii pentru a diminua suferinta umana. Insa Uniunea nu isi poate dezvolta complet potentialul decat dezvoltand o relatie transatlantica puternica si o relatie de complementaritate cu NATO", considera Vatanen. "Este foarte important ca orice incompatibilitate intre calitatea de membru UE si cea de membru NATO sa fie abordata, in asa fel incat sa nu stanjeneasca cooperarea efectiva UE-NATO", subliniaza el.

Insa nu toata lumea este de acord. Fostul activist pentru pace german Tobias Pflüger si alti sapte europarlamentari din grupul GUE/NGL (Stanga europeana unita/ Stanga ecologista nordica) au ridicat obiectii si se opun aprofundarii cooperarii. Pflüger, membru al Comisiei de afaceri externe, este de parere ca "aliantele militare ca NATO sunt prin insasi structura lor organizatii exclusiviste si deci creeaza linii de front intre membri si nemembri".

"Orice efort de a consolida NATO printr-o cooperare mai profunda cu Uniunea Europeana sporeste potentialul de conflicte internationale. Va conduce de asemenea la militarizarea mai accentuata a politicii externe a UE si va accelera tendinta de a folosi forta militara pentru a 'rezolva' conflicte", a spus el.

"Sustin o Uniune Europeana civila care isi cheltuie banii pentru obiective civile si sociale, si nu pe resurse militare. Aceasta ne va permite sa abordam radacinile conflictelor, in special saracia", a spus Pflüger, care in anii '80 a facut campanie pentru denuclearizare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.