Croatia ar putea sa nu finalizeze anul acesta negocierile cu Uniunea Europeana, a declarat marti presedintele Stipe Mesici, devenind astfel primul oficial care admite ca termenul pe care si l-a propus Zagrebul pentru aderare ar putea fi depasit, transmite Reuters.

"Anul acesta, vom aderara probabil la NATO. Dar nu cred ca ne vom atinge obiectivul principal, acela de a adera la UE", a declarat liderul prooccidental pentru postul privat de televiziune Nova TV.

Zagrebul si-a intensificat in ultimele luni programul de reforme si cel de combatere a crimei organizate si a coruptiei, dar ambitiile sale pentru incheierea negocierilor de aderare in acest an s-au lovit in decembrie 2008 de opozitia Sloveniei, din cauza unui conflict vechi privind granitele dintre cele doua state.

Slovenia a blocat deschiderea a 11 capitole de negociere ale Croatiei cu UE, adica o treime dintre acestea, din cauza disputei teritoriale ce dateaza din 1991, cand cele doua state si-au declarat independenta fata de Iugoslavia. Slovenia, care se afla intre Italia si Croatia, vrea sa aiba acces direct la apele internationale din nordul Marii Adriatice, ceea ce presupune ca Zagrebul sa cedeze o parte din zona maritima pe care o considera a sa. Slovenia a afirmat ca unele documente inmanate de Croatia Bruxelles-ului ar influenta rezultatul acestei dispute.

Comisia Europeana, care doreste sa mentina calendarul de extindere, a propus in luna ianuarie ca laureatul premiului Nobel pentru Pace Marti Ahtissari, fost mediator pentru Kosovo, sa medieze si acest conflict. Slovenia a salutat initiativa, dar Croatia prefera sa rezolve problema la Curtea Internationala de Justitie de la Haga.

Mesici, care a fost in repetate randuri in dezacord cu premierul Ivo Sanader, si acesta un sustinator al aderarii la UE, a declarat ca amanarea acceptarii Zagrebului in blocul european nu poate fi in totalitate pusa pe seama Sloveniei. "Intotdeauna este mai usor sa-i acuzi pe altii, Slovenia si blocada sa. Dar daca am fi implementat toate reformele la timp, problema cu Ljubljana ar fi floare la ureche", a declarat Mesici. "Eram in intarziere si Slovenia a profitat de acest lucru, stiind ca suntem vulnerabili si ca am ceda unui santaj. Dar nu ar trebui sa facem acest lucru", a adaugat presedintele croat.

Pentru a adera la UE, Croatia trebuie sa combata coruptia si crima organizata, sa reformeze administratia publica, sa-si privatizeze santierele navale si sa coopereze cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie. Zagrebul si-a propus sa adere in 2010 sau 2011.

Croatia va deveni oficiala membra NATO la summitul din aprilie, cu exceptia cazului in care aderarea sa va fi blocata printr-un referendum pe care doua grupuri nationaliste vor sa-l organizeze in Slovenia, din cauza aceeasi dispute frontaliere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.