Israelul este implicat intr-un razboi de sabotaj in Iran, intr-un efort de a impiedica tentativele Teheranului de a dezvolta arma nucleara, a afirmat marti Daily Telegraph, relateaza Reuters.

Citand experti in donmeniul informatiilor si un fost agent CIA, al carui nume nu a fost dezvaluit, ziarul a afirmat ca strategia israeliana "de decapitare" a programului nuclear a vizat membri ai acestuia, in speranta ca ambitiile Iranului in acest domeniu vor fi descurajate, fara sa se ajunga la razboi, relateaza NewsIn.

Operatiunea de sabotaj a capatat o importanta si mai mare in urma alegerii presedintelui american Barack Obama, care a adoptat o atitudine mai diplomatica fata de Iran.

"Actiunile vizeaza sa incetineasca progresele in program astfel incat ei sa nu-si dea seama ce se intampla", a spus fostul agent CIA.

"Obiectivul este a amana, a amana pana cand se gaseste alta solutie sau abordare". Cu siguranta nu vrem ca actualul guvern iranian sa aiba astfel de arme. Este o politica buna sa se evite abordarea militara, care ar presupune probabil riscuri inacceptabile", a explicat el.

Mark Regev, purtator de cuvant al premierului israelian Ehud Olmert, a refuzat sa comenteze aceste informatii.

Ca o dovada a presupusei strategii israeliene, expertii in Iran au vorbit despre evenimente ca moartea lui Ardeshire Hassanpour, om de stiinta in domeniul nuclear la uzina de plutoniu din Isfahan, care a decedat in locuinta sa in urma unei aparente scurgeri de gaz in 2007.

Meir Javendafar, un expert in Iran la Meepas, un grup de analiza pentru Orientul Mijlociu, a spus ca exista informatii potrivit carora Iranului i s-a vandut echipament defect pentru programul sau nuclear de catre pietele internationale si s-au inregistrat tentative de perturbare a furnizarii de electricitate pentru Natanz, uzina de imbogatire a uraniului.

"Cred ca este vorba despre actiuni de sabotaj, este o miscare logica. In lipsa unei solutii negociate pentru rezolvarea problemei, aceasta este cea mai buna solutie deocamdata", a declarat el.

Totusi, experul a spus ca exista indicii ca si alte state sunt implicate in operatiunile de sabotaj si a sugerat ca multe din informatiile legate de astfel de actiuni ar putea fi parte a unui razboi psihologic.

"Numeroase agentii de informatii incearca un razboi psihologic. Nu numai Israelul, dar si americanii si multe agentii de spionaj europene - exista informatii ca si state neutre, ca Olanda, sunt implicate", a subliniat el.

"Daca este adevarat, este vorba despre exercitarea de presiuni asupra programului iranian din punct de vedere tehnic. Daca nu este adevarat, atunci este vorba despre o parte a conflictului psihologic. Pentru ca nu exista confirmari, nu putem fi siguri. Dar chiar si daca nu ar fi adevarat, este cu siguranta o parte a amplului razboi psihologic impotriva programului nuclear iranian. Asta este clar", a conchis expertul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.