Ministrul italian de interne Roberto Maroni acuza Bucurestiul ca nu respecta un acord bilateral semnat in 2003, care prevede sa primeasca in inchisorile sale cetatenii romani care savarsesc infractiuni in Italia, relateaza saptamanalul Panorama

"Consiliul Europei stabileste sa statele membre trebuie sa primeasca in inchisorile lor cetatenii lor inchisi in alte state, cu acordul detinutului sau in baza unui acord bilateral. Cel dintre Italia si Romania dateaza din 2003, dar ei (romanii - n.red.) nu l-au aplicat niciodata, in pofida sustinerii noastre pentru aderarea lor la Uniunea Europeana", a spus Maroni intr-un interviu acordat saptamanalului italian citat de NewsIn.

Intrebat daca nu pot fi luate masuri pentru ca Bucurestiul sa fie obligat sa respecte acest acord, ministrul italian a raspuns: "Nu vreau sa o fac, pentru ca riscam sa gasim din nou acei detinuti in Italia". "Procedura prevede ca un nou proces sa aiba loc in Romania, care sa stabileasca daca am respectat regulile. Deci prefer sa ii tin in inchisori in loc sa ii repatriez cu forta. Resping acuzatiile Guvernului roman, le impartasesc ingrijorarea, dar ar putea face multe tinand cont de acord", a adaugat el.

Intr-un raport datand din 31 ianuarie 2009 si dat publicitatii sambata, politia pentenciarelor a anuntat ca in inchisorile din Peninsula de afla 2.689 de romani, adica aproximativ 4,5% din totalul de 59.000 de detinuti, relateaza agentia de presa ANSA. Romanii ocupa a doua pozitie, dupa marocani (4.840), in ceea ce priveste numarul. Ei sunt urmati de tunisieni (1.633).

Autoritatile trag un semnal de alarma prin acest raport, vorbind de o situatie imposibil de mentinut in penitenciare: inchisorile din tara au o capacitate de 43.000 de locuri, iar in prezent exista peste 59.000 de detinuti. In plus, numarul persoanelor inchise creste intr-un ritm vertiginos, cu aproximativ 900 pe luna.

Guvernul italian a propus un proiect de lege controversat, care sa le acorde medicilor dreptul de a semnala daca printre pacientii lor se afla imigranti ilegali. "In prezent, daca un medic anunta politia ca a consultat un imigrant ilegal - poate responsabil pentru vreo infractiune - este judecat si condamnat. Noi eliminam obligativitate si ii dam medicului aceasta posibilitate: de ce aceasta norma este buna in Franta, Marea Britanie, Spania, dar nu in Italia? Cine critica aceste masuri nu vrea decat sa favorizeze imigratia ilegala", a subliniat Maroni pentru Panorama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.