Interpolul a lansat marti o alerta mondiala de tip "orange notice" cu privire la 83 de sauditi si doi yemeniti, suspectati ca au legaturi cu al-Qaida si care sunt cautati de Arabia Saudita, care ii banuieste ca pregatesc atentate din strainatate

Este pentru prima oara cand o alerta Interpol priveste un numar atat de mare de persoane, a precizat organizatia internationala, care publica identitatea, fotografiile si varsta suspectilor pe site-ul sau, informeaza NewsIN.

Suspectii, majoritatea cu varsta intre 20 si 35 de ani, sunt suspectati ca au parasit Arabia Saudita mergand in special in Irak si Afganistan. Ei sunt considerati de autoritatile saudite ca fiind "extrem de periculosi, violenti, sinucigasi si posibil inarmati", fiind cautati in toata lumea, dar mai ales in Orientul Mijlociu, potrivit comunicatului Interpolului.

"Arabia Saudita vrea sa se asigure ca toate tarile membre Interpol sunt avertizate ca acesti oameni sunt periculosi si ca activitatile lor reprezinta amenintari pentru securitate, nu doar pentru a Arabiei Saudite, ci pentru a intregii regiuni si a intregii lumi", potrivit secretarului general al Interpol, Ronald K. Noble.
"Se apropie data de 26 februarie 2009, cand se implinesc 16 ani de la primul atentat la World Trade Center (New York), de aceea trebuie sa fim deosebit de vigilenti", a subliniat el intr-un comunicat.

Interpolul nu a preciat ce anume a determinat Arabia Saudita sa lanseze aceasta alerta.
Contactat de AFP, generalul Mansour al-Turki, purtatorul de cuvant al Ministerului saudit de Interne, a declarat ca serviciile sale nu stiu unde se afla cei de pe lista si alerta este destinata sa "faca presiuni asupra lor pentru a le limita miscarile".

Alertele de tip "orange notice" sunt in mod obisnuit folosite de Interpol pentru a alerta autoritatile din cele 186 de tari membre cu privire la materiale periculoase sau acte criminale "susceptibile sa reprezinte o amenintare pentru siguranta publica". Cea mai recenta dateaza din decembrie 2008, cand Interpolul a difuzat la cererea Salvadorului identitatea a cinci presupusi membri ai unei bande, condamnati pentru crima, rapiri si trafic de droguri, pentru a semnala faptul ca acestia evadasera dintr-o inchisoare.

Alertele rosii, care nu sunt difuzate de Interpol decat dupa ce primeste mandatele de arestare ale tarii solicitante, sunt folosite pentru a cere arestarea persoanelor cautate si extradarea lor.
Peste 13.000 de persoane cautate, care au legaturi cu activitati teroriste, sunt inregistrate in bancile de date ale Interpolului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.