O organizatie neguvernamentala a dat in judecata marti Ministerul Apararii de la Tirana, pentru a-l determina sa faca publice informatiile privind aducerea in tara a unui german de origine libaneza, Khaled el-Masri, care afirma ca a fost rapit si torturat de CIA, transmite Reuters.

Ilir Aliaj, directorul Centrului pentru Dezvoltarea si Democratizarea Institutiilor, i-a spus judecatorului Fehmi Petku ca vrea informatii despre decolarea si aterizarea unei aeronave civile pe aeroportul militar din Kucova, din regiunea Berat, aflata in sudul Albaniei, informeaza NewsIn.

Procesul intervine dupa ce el-Masri a dat in judecata statul macedonean cerand despagubiri de 50.000 de euro. El sustine ca a fost rapit in Macedonia in decembrie 2003 si apoi transferat in Afganistan, unde a fost torturat. El a fost in cele din urma eliberat in Albania dupa cateva luni.

Aliati loiali ai Statelor Unite, Macedonia si Albania sunt suspectate ca au fost implicate in programul extradarilor extraordinare din timpul mandatului lui George W. Bush. In cadrul acestui program secret al CIA, suspectii de terorism erau transferati dintr-o tara in alta pentru interogatorii.

"Lipsirea de libertate a lui el-Masri a fost considerata de Consiliul Europei si de Parlamentul European drept o incalcare flagranta a drepturilor omului, in special a Conventiei Europene pentru Drepturile Omului", a spus Aliaj in instanta.

"In aceasta situatie, Ministerul Apararii nu explica in mod clar de ce ne refuza dreptul de a primi informatii. Vrem toate informatiile despre zborurile civile care au aterizat si decolat de pe Kucova in perioada 27 mai - 30 mai 2004", a adaugat el.

Sentinta, asteptata in 5 martie, este prima din Albania privind dreptul la informare si ar putea avea repercusiuni asupra democratiei din statul balcanic.

Citand un raport al Consiliului Europei, Aliaj a spus ca avionul Gulfstream 3 care l-a adus pe el-Masri in Albania nu era o cursa militara, ci una operata de o companie civila pentru un serviciu secret strain. El a adaugat ca autoritatile albaneze l-au scos pe el-Masri din Albania a doua zi, in 29 mai 2004, cu un zbor cu destinata Frankfurt, Germania. El avea pe pasaport o stampila de iesire din Albania, dar niciuna de intrare.

Ministerul Apararii l-a informat pe Aliaj ca "natura zborurilor este militara si ca nu reprezinta tipul de informatie care poate fi facuta publica".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.