Dreapta populista din Elvetia, care a facut campanie impotriva acordarii accesului la piata muncii pentru romani si bulgari, trece printr-o criza interna exacerbata de rezultatul referendumului de duminica, dar incearca sa mascheze disensiunile aratandu-se dornica sa actioneze in continuare.

Uniunea Democratilor de Centru isi continua lupta, promitand un referendum impotriva liberului schimb agricol, care face obiectul unuia dintre acordurile pe care Elvetia le negociaza in prezent cu UE. Pe de alta parte, este prevazuta o initiativa care vizeaza restrangerea liberei circulatii a persoanelor in perioade de criza economica. In fine, ASIN (Asociatia pentru o Elvetie Independenta si Neutra) va cere, intr-un text pe care il pregateste, ca orice tratat incheiat cu UE, fie si de mai mica importanta, sa fie aprobat prin vot popular si sa se supuna dublei majoritati in votul popular si in cantoane, scrie luni La Tribune de Geneve.

Presedintele UDC Toni Brunner considera ca partidul s-a achitat de misiunea sa, recastigandu-si electoratul prin lupta sa impotriva liberei circulatii. Nu exista, prin urmare, motive pentru a devia de la temele care au avut succes, adica Europa si imigratia, considera el. In cantonul Ticino, unde raspunsul "nu" a atins cote inedite, dreapta populista cere, printre alte zece masuri, stabilirea unor contingente pentru muncitorii care vin din UE, mai multi graniceri la frontiere, precum si dublarea taxei pentru camioanele straine, potrivit NewsIn.

Cu toate acestea, dreapta dura a suferit o infrangere in referendumul de duminica si, divizata deja din timpul campaniei, are deja inscrisa pe agenda "o terapie de grup". Uniunea Democratilor de Centru (UDC), formatiune cunoscuta si sub numele de Partidul Popular Elvetian (SVP), vrea sa se ocupe imediat de afacerile curente. Cu 40% de raspunsuri negative la referendumul de duminica, UDC a inregistrat totusi un scor mai bun decat forta sa electorala. Infrangerea este, deci, onorabila. Totusi, trecand de constatarea aritmetica, rezultatul se dovedeste destul de ambiguu, scrie cotidianul elvetian francofon.

Tenorii partidului se pot disculpa reamintind ca referendumul a fost lansat de Tineretul UDC (cel care a lansat si unele afise infatisandu-i pe romani drept hoti). Vicepresedintele partidului, Christoph Blocher, presedintele Toni Brunner si sustinatorii lor au fost cei care au condus campania, dar in final si-au vazut sperantele naruite. Din aceasta perspectiva, recunoaste secretarul Claude-Alain Voiblet, "anumite asteptari nu au fost atinse".

Strategia UDC a fost lipsita de claritate. Partidul nu a sustinut referendumul decat dupa ce a tergiversat foarte mult aceasta chestiune. Iar motivatiile sale au ramas vagi. Nu este clar daca sfatuind electoratul sa voteze "nu" voia sa blocheze extinderea acordurilor la Romania si Bulgaria, daca vroia sa protesteze fata de decizia Parlamentului de a reuni doua intrebari - prelungirea si extinderea acordurilor cu UE - intr-una singura sau daca pur si simplu era vorba despre atitudinea de "opozant" pe care partidul prefera sa o cultive.

"Campania nu a fost buna", recunoaste si consilierul national Yves Nidegger. "Polimorf, mai nuantat ca de obicei, inadaptat pentru Elvetia francofona, mesajul nu a fost percutant. Iar partizanii raspunsului "da" au putut miza pe teama mai bine decat noi", spune Nidegger. Printre acestia se numara mai mult de o treime dintre membrii grupului parlamentar al UDC. Iar disensiunile nu au fost ascunse pana la capat. Filiala partidului din cantonul Thurgau, singura sectie cantonala a UDC care a sustinut oficial "da" la referendum, a fost atacata de insusi Christoph Blocher. Tribunul, invizibil si mut duminica dupa-amiaza, dupa cum noteaza La Tribune de Geneve, nu a ezitat, la sfarsitul campaniei, sa califice aceasta sectie drept un "cuib de lenesi", care "se multumeste sa-i urmeze" pe liderii locali - omul de afaceri Peter Spuhler si presedintele Uniunii elvetiene a agricultorilor, Hansjörg Walter.

Peter Spuhler spune ca nu vrea sa arunce paie pe foc, dar nu se poate abtine sa nu se laude cu victoria sa. "Deocamdata, nu vorbesc despre partid. Vreau sa savurez aceasta victorie stralucita", a declarat el. Omul de afaceri, aflat in conflict deschis cu vicepresedintele Christoph Blocher, spune ca nu-i place defaimarea, mai ales cand ea are un aer conspirativ si tine de bucataria interna a partidului. "Am sa reamintesc aceasta la 20 februarie", a spune el, referindu-se la data la care va avea loc o reuniune a grupului parlamentar, o sedinta ce capata "aerul unei terapii de grup", dupa cum spune La Tribune de Geneve. Cotidianul se intreaba daca introspectia este totusi necesara pentru un partid in criza.

Pentru Hansjörg Walter, campania "a lasat urme", dar liderul sindicalist vrea sa "evite orice psihodrama". Un alt lider al partidului, care a sustinut "da" in campanie, face apel la "solidaritate in fata crizei". Yves Nidegger spune insa ca "proportia de 40% raspunsuri negative este cel mai linistitor rezultat. Partidul nu trebuie sa se sfasie, iar disidentii vor reintra in rand. In plus, somajul va creste si atunci vom putea argumenta cu usurinta ca de vina este libera circulatie", spune el. Pe scurt, criza din economie va ajuta partidul sa treaca de criza interna.

Potrivit politologului Oskar Mazzoleni, UDC are totusi interesul sa-si spele rufele murdare in public. "Si-a fondat succesul pe toleranta interna fata de tendintele eterogene. Daca nu va tolera aceasta coabitare, va avea de platit un pret", spune Mazzoleni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.