Fundal pentru fictiune sau tema principala a unor documentare, justitia internationala profita de editia a 59-a a Berlinalei pentru a lucra la imaginea sa, comenteaza AFP.

Procurorii celor doua Curti de la Haga - al Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie, Serge Brammertz, si al Curtii Penale Internationale, Luis Moreno-Ocampo - au venit la sfarsitul saptamanii trecute la Berlin, unde festivalul a prezentat trei filme inspirate de institutiile lor.

"Filmele pot ajuta ca oamenii sa inteleaga justitia internationala", a spus Ocampo. "Daca cetatenii nu sunt interesati, atunci nici liderii lor nu vor fi", a adaugat seful acuzarii din primul tribunal permanent pentru judecarea crimelor de razboi, a crimelor impotriva umanitatii si genocidelor.

"Este important ca oamenii sa dispuna de informatii despre institutiile care incearca sa elucideze aceste crime. Copiii mei invata despre activitatea mea din filme", a spus Ocampo, potrivit NewsIn.

Procurorul argentinian va inmana luni seara, in cursul unui dineu caritabil, primul Premiu al justitiei decernat de Fondation Cinema for Peace. La dineu vor participa si Mihail Gorbaciov, Roger Waters, fost membru Pink Floyd, Bod Geldorf sau Leonardo DiCaprio.

Cu ajutorul CPI, mai multe documentare au fost realizate despre aceasta tanara institutie, iar altele sunt in pregatire.

TPI l-a ajutat pe germanul Hans-Christian Schmid sa realizeze fimul "Sturm" (Furtuna), aflat in competitia oficiala. In ceea ce priveste TPIR, omologul sau pentru Rwanda, el se afla in centrul documentarului "De la Arusha la Arusha" al francezului Christophe Gargot, prezentat la Forum, una dintre ceel doua sectiuni paralele ale Berlinalei.

"Sturm" pune in scena o procuroare TPI care se opune "targurilor" pe care politicienii, incepand chiar cu ierarhia ONU, sunt tentati sa le incheie. Ea incearca sa convinga o fosta victima - jucata de romanca Anamaria Marinca, premiata cu Palme d'or 2007 pentru "Patru luni, trei saptamani si doua zile" - sa depuna marturie, chiar daca viata i-ar putea fi data peste cap dupa ce de abia reusise sa intre pe o linie de plutire dupa razboi.

Bazandu-se pe razboiul din Bosnia, "Sturm" pune o intrebare fundamentala - justitie sau politica, oare cum se poate repara mai bine raul facut victimelor?

"Am vrut sa aratam presiunile diplomatice care se exercita asupra TPI", a spus Schmid, insistand pe faptul ca ONU programase initial inchiderea TPI pentru 2010.

"Martorilor acestor razboaie le este greu sa depuna marturie", a explicat el. "Mai trebuie timp Tribunalului Penal International", a subliniat regizorul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.