Israelienii isi vor alege astazi nou premier, in contextul in care ofensiva din Fasia Gaza a sporit popularitatea partidelor de dreapta si in care noul presedinte american Barack Obama face presiuni pentru relansarea procesului de pace in Orientul Mijlociu, relateaza AFP.

Alegerile au loc dupa o campanie apatica, plasata sub semnul ofensivei israeliene impotriva gruparii islamiste palestiniene Hamas si marcata de cresterea influentei partidelor de extrema-dreapta, care se exprima virulent impotriva minoritatii arabe din Israel, relateaza NewsIn.

Dezinteresul contrasteaza cu amploarea provocarilor pe care viitorul guvern le va infrunta: riscul unei noi confruntari cu Hamas, care controleaza Fasia Gaza, reluarea negocierilor pentru pace cu Autoritatea Palestiniana, dosarul sirian si cel libanez si amenintarea reprezentata de programul nuclear al Iranului. Acestora li se alatura un context international dificil, in care noua administratie americana vrea sa relanseze procesul de pace si va fi mai putin inclinata decat cea a fostului presedinte George W. Bush sa acorde sprijin neconditionat Israelului.

Diferenta dintre partidul de dreapta Likud, condus de Benjamin Netanyahu, si formatiunea de centru Kadima, condusa de Tzipi Livni, s-a redus in sondajele de opinie, din cauza reorientarii unei parti a electoratului spre extrema-dreapta. Totusi, Likud ramane partidul favorit pentru castigarea alegerilor legislative din 10 februarie.

Proportia mare de alegatori indecisi, care ajunge pana la 20%, echivalentul a 10 locuri in Knesset (Parlamentul israelian), nu ar trebui sa modifice aceasta tendinta. "Acest proportie de indecisi este, probabil, cea mai ridicata din istoria noastra", spune Eytan Gilboa, politolog la universitatea Bar Ilan.
Marti, cei 5.278.985 de alegatori inscrisi pe liste se vor prezenta la cele 9.263 de sectii de vot intre 7.00 si 22.00, orele Romaniei. La scrutin participa 33 de liste de candidati, dar 12 dintre acestea ar putea trece pragul de 2% necesar pentru a obtine locuri in Knesset.

Ultimele sondaje crediteaza partidul Likud cu 25-27 de deputati, din totalul de 120 de locuri din Parlament, iar Kadima cu 23-25 de locuri.

Benjamin "Bibi" Netanyahu, in varsta de 59 de ani, si-ar face astfel marea revenire dupa ce a fost invins la alegerile legislative din martie 2006 de liderul de atunci al Kadima, Ehud Olmert. Acesta a demisionat din functia de premier, dupa ce a fost implicat in mai multe afaceri de coruptie, iar succesoarea sa la conducerea partidului, Livni, nu a putut forma un guvern, ceea ce a condus la convocarea acestui scrutin.
Victoria presimtita a liderului Likud a provocat ingrijorarea Autoritatii Palestiniene, care se teme ca Netanyahu va renunta definitiv la procesul de pace, care se afla in prezent in impas. Mahmud Abbas, presedintele Autoritatii Palestiniene, a afirmat la Paris ca palestinienii "vor coopera cu orice persoana care va fi aleasa de poporul israelian", atata timp cat aceasta nu va readuce situatia la punctul de plecare.

"Toti sunt la fel", a declarat, la randul sau, gruparea Hamas, pe care Netanyahu intentioneaza sa o inlature de la putere, dupa ce a criticat incetarea ofensivei israeliene la 18 ianuarie, dupa trei saptamani de operatiuni.

Desi respinge in continuare crearea unui stat palestinian cu toate atributele suveranitatii, Netanyahu nu a insistat foarte mult in campanie pe tema indragita de dreapta, cea a "Israelului Mare" si a colonizarii, o sursa de tensiune intre Ierusalim si Washington. Cu atat mai mult cu cat Barack Obama a declarat la o saptamana de la investire, ca "a venit momentul pentru revenirea la masa negocierilor".

"Bibi va face tot ce va putea pentru a preveni o criza cu Obama", este de parere Yossi Beilin, fost lider al partidului Meretz si artizan al acordurilor cu palestinienii de la Oslo, din 1993.

Conflictul din Fasia Gaza si apoi reluarea tirurilor cu rachete palestiniene au dus la cresterea popularitatii partidului de extrema-dreapta Israel Beiteinu, condus de Avigdor Lieberman, originar din Republica Moldova. Formatiunea este creditata cu un scor mai bun decat Partidul Muncii, condus de ministrul apararii Ehud Barak, care a avut insa un rol important in pregatirea ofensivei impotriva Hamas. Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, Israel Beiteinu ar obtine intre 18 si 19 locuri, fata de cele 11 din prezent, iar laburistii intre 14 si 17, fata de cele 19 actuale.

Marile partide s-au delimitat de campania formatiunii lui Lieberman, pe care il acuza de demagogie, insa nimeni nu neaga legitimitatea lui.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.