Reteua europeana de hoti de masini anihilata de politistii francezi ar fi inmatriculat in Romania cel putin 200 de autoturisme furate din Spania, Franta, Germania, Italia, Belgia, Cehia, Olanda, Suedia si Elvetia, 37 dintre acestea fiind restituite proprietarilor, au declarat oficiali ai IGPR.
Politia franceza a anuntat, joi, la Strasbourg anihilarea unei retele europene de hoti de masini, formata preponderent din romani, pe care o investiga de mai multi ani, ultima parte a anchetei avand loc in Romania, potrivit NewsIn.

Potrivit oficialilor Inspectoratului General al Politiei Romane, primele informatii primite de politistii Serviciului Trafic si Furturi Auto despre aceasta retea au fost primite anul trecut, iar cadrul investigatiilor de pana acum, efectuate in colaborare cu politisti din mai multe state, s-a stabilit ca exista cel putin 200 de autoturisme de lux furate din Spania, Franta, Germania, Italia, Belgia, Cehia, Olanda si Elvetia care au intrat si ar fi fost inmatriculate in Romania.

Ultimul capitol al anchetei incepute in 2005, dupa cum au anuntat autoritatile franceze, citate joi de AFP, s-a incheiat in urma cu cateva saptamani in Romania, cand mai multe persoane audiate de politistii romani au recunoscut ca au spalat milioane de euro gratie acestei retele de masini furate. Politistii romani sustin ca membrii retelei inchiriau masini simple de la societati de profil, le inapoiau pentru credibilitate si apoi solicitau limuzine de lux pe care le furau. Ancheta arata ca aceste masini erau aduse in Romania unde erau cosmeticizate si inmatriculate in baza unor acte false. De asemenea, politistii spun ca membriiretelei schimbau seriile de identificare ale masinilor. 55 dintre cele 200 de masini de lux aduse in Romania au fost identificate, iar 37 dintre acestea au fost predate proprietarilor.

Prejudiciul estimat de politistii romani in momentul de fata este de peste 700.000 de euro, insa informatiile existente arata ca este mult mai mare. In Germania, circa 30 de proprietari de garaje, care au cumparat masinile la un pret cu 30-40%. La fel s-a intamplat si in Romania, masinile fiind vandute la preturi mult mai mici decat cele reale.

In 2005, Parchetul din Strasbourg a incredintat o ancheta politiei judiciare in urma unor informatii despre o persoana din comunitatea locala de romi, suspectata de trafic cu vehicule de lux.

La 21 noiembrie 2006, capul retelei, un barbat de circa 30 de ani, a fost arestat la Strasbourg, impreuna cu principalul sau complice. Ei au fost deferiti justitiei si inchisi. Alte 28 de persoane au fost arestate, dintre care 12 au fost inchise, iar cinci plasate sub control judiciar. Ele sunt acuzate de asociere in scopuri infractionale, abuz de incredere si complicitate, escrocherie in banda organizata, furt.

Este vorba despre romani, membri ai comunitatii locale de romi, care deschideau conturi cu ajutorul unor acte de identitate fictive sau falsificate si obtineau astfel cecuri. Apoi cumparau doua-trei masini pe zi de la particulari si la revindeau in strainatate.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.