Seismul devastator de anul trecut din Sichuan, sud-vestul Chinei, ar fi putut fi provocat de lacul de acumulare al unui baraj care a presat o falie seismica, afirma unii oficiali si oameni de stiinta, care contrazic teoria unei catastrofe naturale.
Presiunea pe o falie seismica cauzata de apa acumulata in rezervorul barajului de la Zipingpu ar fi putut cauza dezastrul din 12 mai, soldat cu 87.000 de morti si disparuti, potrivit NewsIn

Fan Xiao, inginer-sef de 14 ani la Biroul de Geologie si Minerale din Sichuan, care tine de Guvern, este unul dintre partizanii acestei ipoteze. "Lacul de acumulare de la Zipingpu a fost construit intr-o zona de falie seismica si ar fi putut cu usurinta sa aiba un impact asupra acesteia", a declarat el pentru AFP.
Fenomenul, cunoscut oamenilor de stiinta, este numit "seismicitate indusa" de un lac de acumulare si a fost inregistrat in mai multe zone din lume, dar cutremurele provocate astfel nu au fost niciodata atat de puternice. Ar fi prima oara cand un lac de acumulare a provocat un seism de o asemenea amploare, de 8 grade pe scara magnitudinii de moment.

Zipingpu, un baraj de 156 de metri inaltime finalizat in 2006, si lacul sau de acumulare, cu o capacitate de 1,1 miliarde metri cubi de apa, sunt situate la doar cinci kilometri de epicentrul seismului. Expertul citat considera ca amplasarea este un factor important, ca si faptul ca seismul s-a produs intr-un moment anume, cand apa din lac era evacuata intr-un ritm rapid.

"Perioada cea mai periculoasa este momentul cand nivelul apei din lac scade brusc, dupa ce fusese mai ridicat", spune el. "Aceasta schimbare brusca poate fi destabilizatoare intr-o zona seismica". Ori, potrivit lui Fan Xiao, "nivelul apelor de la Zipingpu a inceput sa varieze si sa coboare rapid exact inainte de cutremur".

Un alt expert, Lei Xinglin, geofizician la Administratia chineza de seismologie, a publicat un raport in decembrie, potrivit caruia acumularea apei la Zipingpu ar fi putut avea un impact asupra faliilor din aceasta regiune.

Alti specialisti resping insa aceasta teorie si afirma ca seismul a fost un fenomen provocat de cauze naturale.

Wu Faquan, cercetator la Institutul de Geologie si Geofizica de la Academia de Stiinte chineza, considera ca seismul a fost provocat de forte naturale subterane. "Dupa mai multe studii si cercetari, majoritatea oamenilor de stiinta chinezi au conchis ca seismul a fost declansat in primul rand de miscarile telurice", a spus el.

Pan Jiazheng, inginer hidraulic reputat, care a participat la construirea Barajului Celor Trei Guri (centru), a respins si el teoria intr-un articol publicat de revista chineza Science Times, in decembrie. "Nu a existat niciodata in lume seismicitate indusa de un lac de acumulare de magnitudine 8,0", a declarat el.
Pana in prezent, cel putin patru cutremure de magnitudine 6 sau mai mare au fost explicate ca fenomene de seismicitate indusa de un lac de acumulare, dintre care unul in provincia Guangdong din sud.

Unul dintre sustinatorii aceleiasi ipoteze in cazul seismului din Sichuan subliniaza ca cele patru cazuri au fost semnalate in zone cu activitate seismica mai mica, in timp ce regiunea Zipingpu cunoscuse deja cutremure de 6,5 grade. "Pentru ca activitatea seismica de acolo era atat de puternica, esteposibil ca barajul sa fi provocat un seism mai puternic" decat cazurile cunoscute, a spus Fan Xiao.

Cercetatorul vrea ca prevenirea seismelor sa fie luata in calcul la reconstructia numeroaselor baraje afectate de seismul din 12 mai. El considera ca unele dintre baraje nici nu ar mai trebui reconstruite, desi operatiunile au inceput deja in cazul multora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.