Parlamentul European indeamna statele membre UE sa accepte detinuti din controversatul centru de detentie american. Eurodeputatii se ofera sa-l ajute pe presedintele Obama, dar vor sa se asigure ca prin Europa nu vor circula liberi potentiali teroristi. Ei au cerut ca acestia sa fie monitorizati.

Odata cu decizia presedintelui Obama de inchidere a centrului de detentie de la Guantanamo Bay, europenii se intreaba daca ar trebui sau nu sa primeasca in UE prizonierii care nu se pot intoarce in tara lor.
La dezbaterea din plenul PE, parerile deputatilor europeni au fost impartite, dar in principal ei au pledat pentru o pozitie europeana coordonata cu privire la inchiderea centrului Guantanamo si nu actiuni singulare ale statelor membre.

Pareri pro si contra in timpul dezbaterilor

Deputata spaniola Barbara Duhrkop, al carei sot a fost omorat de teroristii ETA, s-a alaturat celor care au sustinut ca Europa trebuie sa coopereze, sa arate solidaritate si sa ajute SUA preluand o parte din fostii prizonieri, in timp ce germanul Alexander Alvaro sustine ca UE trebuie sa se decida ce vrea.

„Ani de zile am sustinut ca suntem constiinta morala a administratiei Bush si am cerut inchiderea Guantanamo. Acum SUA au un presedinte care doreste sa faca acest lucru si care are nevoie de ajutorul nostru. Nu putem sa il lasam balta si cred ca trebuie sa ne asumam o responsabilitate umana”, spune Alvaro.

Colegul sau din cadul Partidului Popular European, Manfred Weber, sustine insa ca „SUA sunt singurele responsabile pentru prizonieri, iar Europa nu trebuie sa primeasca oameni care pot fi periculosi. „Fostii prizonieri de la Guantanamo nu sunt problema Europei. Primirea lor in Uniunea Europeana este o idee bolnava”, spune Weber.

Mai multi deputati romani s-au alaturat colegilor europeni in a sustine necesitatea inchiderii Guantanamo, dar si a continuarii apararii valorilor democratice occidentale, chiar daca razboiul antiterorist va continua.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.