Noile state membre ale Uniunii Europene (UE) utilizeaza eficient fondurile de ajutor acordate de Uniune, in ciuda temerilor anterioare ca nu vor putea absorbi mare parte din bani, a declarat comisarul european pentru politica regionala, Danuta Huebner, relateaza Reuters.

Huebner a mai spus ca aderarea rapida la zona euro ar ajuta tari precum Polonia si Ungaria sa utilizeze mai eficient fondurile europene, indepartand riscurile legate de volatilitatea cursului valutar, conform NewsIn.

"Daca insistam sa facem separatie intre statele admise recent in Uniune si cele vechi, nu exista nicio problema legata de absorbtia fondurilor de catre noile membre", a spus aceasta in cadrul unei conferinte de presa.

UE a alocat celor 12 tari ce au aderat in 2004 si 2007 circa jumatate din fondurile de 300 miliarde euro din bugetul de ajutor regional pentru intervalul 2007-2013.

Huebner a explicat ca tarile din exteriorul zonei euro se confrunta cu probleme in planificarea cheltuielilor, din cauza fluctuatiilor valutare fata de euro.

"Ar trebui sa se raporteze teoretic la euro, pentru ca schimbarile valutare prezinta riscuri suplimentare", a adaugat aceasta.

In Polonia, zlotul s-a apreciat anul trecut la 3,25 zloti/euro, fata de peste 4,6 zloti/euro in 2004, reducand semnificativ valoarea fondurilor europene in moneda locala.

Dintre noile state ale UE, Cipru, Malta, Slovenia si Slovacia au aderat la zona euro. Polonia spera sa adopte euro in 2012, insa multi analistii considera termenul prea ambitios.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.