Romania este marele castigator in procesul cu Ucraina de la Haga pentru delimitarea platoului continental din Marea Neagra, apreciaza presa internationala, desi o parte considera ca instanta ONU a recunoscut Insula Serpilor drept insula, in timp ce partea romana o considera o stanca.

Curtea Internationala de Justitie a trasat marti o noua granita maritima intre Romania si Ucraina pentru a rezolva o disputa care afecta forarile pentru petrol si gaze, scrie Reuters, care aminteste ca Romania sustine ca va avea acces la o cantitate de gaz estimata la 70 de miliarde de metri cubi de gaz si 12 milioane de tone de petrol. Agentia noteaza reactia presedintelui Traian Basescu, potrivit caruia Curtea de la Haga a dat satisfactie Romaniei intr-un demers pe care seful statului l-a calificat ca fiind "un mare succes al Ministerului roman de Externe". Ucraina a salutat, de asemenea, decizia, spunand ca este un "compromis intelept" care rezolva definitiv o indelungata disputa, relateaza NewsIn.

Agentia France Presse anunta decizia CIJ, adaugand ca instanta a definit frontiera maritima romano-ucraineana pe care a trasat-o urmand in mare parte o linie echidistanta intre coastele celor doua tari. Reprezentantii ambelor tari s-au declarat satisfacuti de decizia Curtii, despre care AFP precizeaza ca a fost luata in unanimitate. "Este sfarsitul unui conflict", a declarat agentul Romaniei Bogdan Aurescu, potrivit caruia Romania a obtinut aproape 80% din teritoriul disputat. "Suntem satisfacuti de decizia Curtii", a spus si reprezentantul Ucrainei, Oleksandr Kupcisin.

Associated Press scrie ca Romania a primit cea mai mare parte din zona in litigiu bogata in hidrocarburi, in urma deciziei CIJ care a pus capat unei dispute de peste 40 de ani. Decizia s-a concentrat partial in jurul unei insule stancoase si neospitaliere apartinand Ucrainei si pe care legenda o leaga de eroul mitologic Ahile. AP precizeaza insa ca decizia finala nu face nicio referire la resursele subterane si nu este clar cum va imparti noua linie de delimitare accesul la miliardele de metri cubi de gaze si milioanele de tone de petrol despre care se crede ca se afla aici.

Ambele tari au salutat decizia, in timp ce presa de la Bucuresti a sugerat ca resursele energetice din zona ar putea ajuta Romania sa isi reduca dependenta de gazul rusesc. Si Ucraina a salutat un "compromis intelept", scrie AP, adaugand ca CIJ a acordat acestei tari o mare parte din nordul zonei revendicate de Romania. Decizia CIJ vine dupa 24 de runde de negocieri esuate pentru solutionarea in mod bilateral a disputei, mai scrie agentia.

AP se opreste asupra unor amanunte legate de Insula Serpilor, amintind ca, potrivit legendei, Ahile ar fi fost ingropat acolo. De altfel, pe insula au fost descoperite ruine a ceea ce se crede a fi un templu in cinstea razboinicului grec.

Agentia germana DPA noteaza, la randul ei, ca CIJ a pus capat anilor de disputa dintre Kiev si Bucuresti legata de drepturile de pescuit si de exploatare din teritoriul din Marea Neagra aflat la est de Delta Dunarii. Un element-cheie al contenciosului era Insula Serpilor, controlata de Ucraina, care, potrivit diplomatilor de la Kiev, da dreptul Ucrainei sa exploreze pentru petrol si gaz in apele revendicate de Romania, scrie DPA, care noteaza ca CIJ nu a fost de acord cu acest punct de vedere spunand ca insula, desi locuita, nu are nicio influenta asupra delimitarii apelor teritoriale dintre Romania si Ucraina. Reactia ucraineana la decizia Curtii a fost precaut pozitiva, oficialii guvernamentali spunand ca decizia pare "corecta" si susceptibila sa imbunatateasca relatiile in regiune.

Publicatia electronica de la Bruxelles EUobserver scrie ca instanta de la Haga a decis impotriva Ucrainei in disputa teritoriala cu Romania, notand si ca decizia are implicatii economice. "Decizia traseaza o linie echitabila intre cele doua parti", a declarat purtatorul de cuvant al CIJ, Maxim Schouppe. "Insa potrivit liniei trasate de Curte, Romania primeste o bucata mai mare decat Ucraina din zona disputata".

Disputa a impiedicat cele doua tari sa organizeze licitatii pentru companiile interesate sa foreze in zona, precum Petrom, Romgaz, Lukoil, Total, Shell si OMV.

Nu este singura disputa de acest gen importata de Uniune dupa extinderile din 2004 si 2007. Comisia Europeana considera diferendele teritoriale ale statelor membre drept probleme bilaterale, insa de multe ori acestea influenteaza politicile la nivel european. In ianuarie, Comisia a propus crearea unei noi misiuni diplomatice pentru a ajuta Slovenia sa isi rezolve disputa veche de 17 ani cu Croatia, din jurul granitei maritime din Adriatica, dupa ce Slovenia a blocat deschiderea unor capitole de negocieri ale Zagrebului pentru aderarea la UE. Imposibilitatea Ciprului de a se reunifica, in urma unui conflict cu Turcia din 1974, a determinat suspendarea negocierilor de aderare ale Turciei.

Pe de alta parte, statele membre si-au exprimat in noiembrie ingrijorarea in legatura cu lipsa unor frontiere clare intre tarile baltice si Rusia. Moscova a ratificat tratatele de frontiera cu Lituania si Letonia, dar demarcarea fizica a granitelor nu s-a produs inca. Rusia a refuzat sa ratifice tratatul de frontiera cu Estonia, dupa ce Tallinnul a inserat o referire la recunoasterea independentei sale de catre Rusia in 1920.

"UE doreste certitudine juridica a granitelor sale exterioare si o baza stabila pentru relatii intre statele membre si Rusia", se arata intr-un document intern european din noiembrie 2008. "UE regreta ca aspecte istorice au condus la dificultati. Este important sa se adopte o abordare cu viziune pe termen mai lung", mai arata raportul citat de EUobserver.

Agentia rusa ITAR-TASS citeaza declaratia purtatorului de cuvant al Ministerului ucrainean de Externe, Vasili Kirilici, care a spus ca rezolvarea disputei de catre cea mai inalta instanta a ONU creeaza oportunitati diverse pentru consolidarea cooperarii dintre cele doua tari. Potrivit ITAR-TASS, decizia CIJ arata ca Insula Serpilor nu mai poate fi considerata cel mai avansat punct al teritoriului ucrainean.
La randul sau, agentia rusa RIA Novosti titreaza: "Insula Serpilor: CIJ aplica o palma Kievului in litigiul sau cu Bucurestiul" si relateaza ca CIJ a considerat imposibila extinderea Zonei Economice Exclusive a Ucrainei in Marea Neagra pe platoul continental al Insulei Serpilor, care, potrivit expertilor, ar fi bogat in hidrocarburi.

Agentia chineza Xinhua o citeaza pe purtatoarea de cuvant a ONU, Marie Okabe, care a anuntat ca CIJ a rezolvat disputa dintre Romania si Ucraina, printr-un verdict la care a ajuns cu unanimitate de voturi si care acorda Romaniei 80% din zona in litigiu. Se crede ca platoul continental al zonei contine rezerve considerabile de gaz si petrol, a adaugat purtatoarea de cuvant.

Europa Libera apreciaza ca decizia CIJ a fost una de compromis, desi partea cea mai importanta a platoului maritim din jurul Insulei Serpilor a revenit Romaniei. Zona, mai remarca Europa Libera, are acces potential la mari zacaminte de petrol si gaz.

Euronews scrie ca judecatorii de la Curtea Internationala de Justitie de la Haga au confirmat asertiunea Ucrainei ca Insula Serpilor este intr-adevar o insula nelocuita, nu doar o stanca. CIJ a desenat o noua granita maritima intre cele doua tari, acordand fiecareia acces la zacaminte importante, dar neexplorate inca, de hidrocarburi. Daca Ucraina considera ca Insula Serpilor ii da dreptul la ape teritoriale extinse spre vest, Romania dorea o granita impinsa mai spre nord, iar in cele din urma, judecatorii au trasat o linie de delimitare care acorda Romaniei 80% din suprafata pe care o cerea. Romania si-a declarat "satisfactia" fata de decizie, in timp ce partea ucraineana a numit-o "un compromis intelept", adauga postul european de televiziune.

BBC spune ca Romania a primit patru cincimi din zona pe care o revendica, in urma deciziei uninime a celor 15 judecatori, pe care ambele parti anuntasera dinainte ca o vor respecta. Curtea a decis si ca Insula Serpilor poate fi considerata o insula, si nu doar o stanca, asa cum sustinea Romania. Decizia va permite Ucrainei sa isi stabileasca o Zona Economica Exclusiva, care, potrivit Conventiei ONU a Dreptului Maritim, se intinde pe 200 de mile nautice pornind de la insula.

Postul de radio francez RFI face un istoric al Insulei Serpilor aflata la 45 de kilometri de Sulina, despre care reaminteste ca a apartinut Romaniei pana in 1948. Profitand de pozitia sa strategica, Moscova a transformat-o in baza militara cu un centru de ascultare pentru Europa de Est si Orientul Mijlociu, iar dupa dezmembrarea URSS, insula a revenit Ucrainei. Desi Romania nu contesta faptul ca Insula Serpilor apartine Ucrainei, Bucurestiul este interesat de mult timp de subsolul zonei din jurul insulei aride si lipsite de apa potabila, dar problema platoului continental nu a fost transata in tratatul dintre cele doua tari din 1997.

Dupa decizia Curtii, noteaza RFI, Romania considera ca Ucraina nu mai poate reclama dreptul de a exploata singura resursele submarine ale zonei. Mai mult, romanii considera ca au dreptul sa exploateze cea mai mare parte a zacamintelor de gaz pe o raza de cativa kilometri in jurul insulei, iar mai multe companii petroliere si-au anuntat deja interesul pentru prospectare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.