Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au lansat un apel pentru o "cooperare adevarata" intre Uniunea Europeana si NATO, intr-un articol comun publicat miercuri in pagina electronica a cotidianului francez Le Monde, citat de AFP.

"Spre marele nostru regret, 'parteneriatul strategic' dintre NATO si UE nu este la inaltimea asteptarilor noastre, din cauza dezacordurilor care persista intre unele state", scriu cei doi lideri in articolul comun.
Sarkozy si Merkel se vor intalni sambata la Munchen, cu ocazia Conferintei pentru securitate, o reuniune anuala considerata echivalentul Forumului Davos in domeniul apararii. Franta si Germania vor gazdui la 3 si 4 aprilie, de o parte si de cealalta a Rinului, la Strasbourg si Kehl, summitul NATO organizat cu ocazia implinirii a 60 de ani de la infiintarea Aliantei.

Ce doi lideri asteapta de la acest summit sa lanseze "discutiile pentru un nou 'concept strategic'" si, in aceasta perspectiva, Sarkozy si Merkel pledeaza pentru o "veritabila cooperare intre UE si NATO, bazata pe o complementaritate necesara".

Presedintele francez si cancelarul german precizeaza ca intentia lor nu este sa "reinventeze principiile fundamentale" ale NATO, ci sa "dezbata fara ochelari de cal noi orientari si transformarea Aliantei intr-un mod credibil".

"Nicio tara nu este capabila in prezent sa rezolve singura problemele lumii", sustin cei doi lideri, declarandu-se "convinsi" ca exista "interesul de a face din constructia europeana si din parteneriatul atlantic doua fete ale aceleiasi politici de securitate".

Declarandu-se in favoarea unei "abordari globale" a crizei, ei considera ca aceasta vizeaza "pe langa chestiunile strict militare" si "situatia financiara internationala, aprovizionarea energetica sau fenomenul migratiei".

"In opinia Germaniei si a Frantei, in fata provocarilor actuale, Europa are nevoie de Statele Unite, la fel cum Statele Unite au nevoie de un partener european puternic", au conchis Merkel si Sarkozy in articolul comun din Le Monde.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.