Presedintele Barack Obama s-a declarat luni ingrijorat ca prizonierii care vor fi eliberati de la Guantanamo ar putea relua atacurile asupra Statelor Unite, relateaza Reuters

Acesta a subliniat insa pentru NBC News ca inchiderea Guantanamo inseamna respectarea valorilor si legii Statelor Unite.

"Putem oare garanta ca nu vor incerca sa participe la un alt atac? Nu", a spus Obama. "Insa ceea ce pot garanta este ca, daca nu ne vom respecta Constitutia si valorile, acest lucru ne va face in timp mai vulnerabili. Si acest aspect ar fi un instrument de recrutare pentru grupari ca al-Qaida", a subliniat presedintele SUA, citeaza NewsIn.

Obama a ordonat, imediat dupa investire, inchiderea intr-un an a Guantanamo, unde se mai afla circa 250 de prizonieri, multi mentinuti in detentie fara acuzatii.

Criticii spun ca si George W. Bush a dorit sa inchida Guantanamo, dar problemele sunt numeroase - ce se va face cu prizonierii, pentru ca ei nu pot fi trimisi in tara de origine fiindca risca tortura si ce tari ar fi dispuse sa-i primeasca.

"Va fi usor? Nu, pentru ca avem vreo doua sute de militanti extremisti si, din nefericire, din cauza unor probleme pe care le-am avut anterior, in strangerea dovezilor, s-ar putea sa nu-i putem judeca intr-un tribunal obisnuit, dar nu vrem sa-i vedem in libertate", a spus Obama.

Insa el s-a declarat increzator ca administratia va gasi o solutie. "Trebuie sa iau cele mai bune decizii, in termen de ce anume va garanta siguranta americanilor si cum vor fi respectate Constitutia si traditiile noastre in acest proces", a declarat noul presedinte.

"Si sunt convins ca putem gasi un echilibru intre aceste interese, intr-un mod care sa ne faca mandri, dar care sa asigure si ca nu vom fi atacati", a conchis noul presedinte american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.