Ungaria a organizat o mare reuniune internationala dedicata unui subiect intors pe toate partile de Romania in ultimii ani: Nabucco. In conditiile in care “razboiul gazului” dintre Rusia si Ucraina a inghetat Europa timp de cateva zile, liderii europeni incep sa se gandeasca din ce in ce mai serios la necesitatea unei alternative la gazul rusesc.
Proiectul Nabucco prevede alimentarea Europei cu gaz din Azerbaidjan, Iran sau Turkmenistan, via Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

România a pierdut prim-planul afacerilor

Pentru punerea lui in practica a proiectului Nabucco ar fi nevoie de 7-8 miliarde de euro. Romania a fost unul dintre marii sustinatori ai Nabucco, proiect lansat in 2002, insa cei care profita acum si organizeaza conferinte internationale sunt ungurii. Romania este reprezentata la conferinta de la Budapesta de catre ministrul economiei, Adriean Videanu. Intre timp, presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania va privi cu toata increderea la South Stream, daca Nabucco nu va putea fi realizat.

Prim-ministrul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a cerut Uniunii Europene sa aloce 200-300 de milioane de euro pentru construirea gazoductului Nabucco, o suma care nu reprezinta nici 10% din costurile totale estimate pentru aducerea gazului de la Marea Caspica in Europa. Gyurcsany a spus ceea ce se stie inca din 2002: “Proiectul Nabucco vizeaza securitatea energetica a întregii Europe”. “Este necesara si înfiintarea unei conduceri internationale a Nabucco, din care ar face parte liderii politici ai tarilor implicate”, a declarat Gyurcsany. Seful guvernului ungar a precizat ca mizeaza pe semnarea unui acord interguvernamental între cele 10-12 state implicate in proiect înainte de sfârsitul lunii iunie. La randul sau, comisarul european pentru energie Andris Piebalgs a declarat ca “textul final al acordului interguvernamental trebuie finalizat la sfârsitul lunii martie, în paralel cu declaratiile de sustinere ale participantilor la proiect, pentru ca gazoductul sa poata fi construit cât mai curând posibil”.

Torentele rusesti ameninta Europa

“Rusia intentioneaza sa construiasca gazoductele North Stream si South Stream ameninta viabilitatea proiectului european Nabucco, dar propriile proiecte ale Europei nu sunt antirusesti”, a declarat la conferinta de la Budapesta premierul ceh, Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia Uniunii Europene. Topolanek a declarat ca a sosit vremea ca blocul european sa miste din loc intepenitul proiect Nabucco in ideea de a reduce dependenta Uniunii Europene de gazul provenit din Rusia.
“Nabucco nu este un proiect antirusesc, nu este nici un antagonism aici. Nu vrem sa facem Nabucco impotriva cuiva, il vrem pentru noi”, a declarat Topolanek la Budapesta. Totusi, premierul ceh a spus ca planurile Rusiei de construire a gazoductelor North Stream si South Stream, care ocolesc Ucraina si tarile baltice, reprezinta o amenintare pentru Nabucco. Azerbaidjanul, un potential furnizor cheie pentru conducta Nabucco, sustine în continuare proiectul si face apel la participanti sa continue dezvoltarea acestuia, a declarat presedintele Ilham Aliev. “Azerbaidjanul a sustinut dintotdeauna proiectul Nabucco si vrem sa ne reafirmam astazi sprijinul”, a declarat Aliiev.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.