Afganistanul reprezinta "cea mai mare provocare militara" pentru Statele Unite, dar ar putea avea loc o rasturnare de situatie in Irak, in pofida progreselor inregistrate in ceea ce priveste securitatea, a declarat marti secretarul american al apararii Robert Gates, citat de AFP.

"Exista putine indoieli ca Afganistanul reprezinta in prezent cea mai mare provocare militara pentru noi", a spus Gates in cursul unei audieri in Congres."Va fi, fara indoiala, o lupta lunga si dificila", a adaugat Gates, potrivit NewsIn.

"Statele Unite intentioneaza sa-si sporeasca prezenta militara in Afganistan", trimitand aproape 30.000 de soldati in plus, a mai spus secretarul apararii.

"Ca si in Irak, nu exista o solutie pur militara in Afganistan", a subliniat el. "Este clar ca nu am avut suficiente trupe pentru a asigura un nivel minim de securitate in unele dintre cele mai periculoase zone, un gol umplut treptat de talibani", continua el.

Presedintele Obama a repetat joi ca, in opinia sa, Afganistanul, unde zeci de mii de soldati NATO incearca sa combata insurectia talibanilor, este "frontul central in lupta impotriva terorismului".

Gates a mai declarat marti ca exista un potential risc de "rasturnare a situatiei" in Irak, in pofida progreselor in ceea ce priveste securitatea, si ca Washingtonul ar trebui sa se astepte sa isi prezenta militara din regiune "pentru mai multi ani".

"Chiar daca nivelul violentelor este in continuare scazut, exista un potential risc de rasturnare a situatiei, iar trupele noastre ar putea avea parte de zile grele", a avertizat el in timpul audierii din Senat. "Chiar daca prezenta militara se reduce de-a lungul timpului, ar trebui totusi sa ne asteptam sa fim implicati in Irak pana la un anumit nivel timp de mai multi ani, cu conditia ca un Irak suveran sa-si doreasca un parteneriat cu noi", a adaugat el.

Un acord semnat la sfarsitul lunii noiembrie intre Statele Unite si Irak prevede o retragere pana la sfarsitul anului 2011 a trupelor americane desfasurate din 2003.

Noul presedinte american Barack Obama a promis in campania prezidentiala o retragere a trupelor din Irak in primele 16 luni de la preluarea puterii, adica pana la jumatatea anului 2010. La A doua zi dupa investire, el le-a cerut responsabililor sai militari sa accelereze planificarea unei retrageri responsabile din Irak.

De asemenea, Statele Unite vor continua sa lanseze atacuri cu rachete vizand combatantii al-Qaida refugiati in Pakistan, a spus Gates. Mai multi oficiali de la Islamabad au criticat public aceste atacuri, avertizand ca reprezinta o incalcare a suveranitatii Pakistanului si ca alimenteaza resentimentele fata de americani in zona.

"Atat presedintele Bush, cat si presedintele Obama au spus clar ca vom urmari al-Qaida oriunde se afla si vom continua sa facem acest lucru",
a declarat Gates. Intrebat daca Guvernul pakistanez a fost informat de aceasta decizie, Gates a raspuns afirmativ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.