O adevarata furtuna politica a izbucnit in jurul comunitatii rome din Italia, dupa ce a fost atacata in public de premierul italian Silvio Berlusconi, care a sugerat ca trupele nationale sa combata crimele, de care romii si alti imigranti sunt acuzati, cat si de grupurile de neofascisti.
Publicatia Financial Times relateaza situatia imigrantilor romi din Italia la ora actuala, acuzati de orice infractionalitate de catre opinia publica si principalii suspecti pentru orice crima a autoritatilor.

Granitele deschise ale Europei au dus la un flux masiv de imigrari ale romilor din Romania in Italia, care au deranjat serviciile publice si au iscat tensiuni politice. Se estimeaza ca aproape 50.000 de romani de etnie roma s-au stabilit in Italia in ultimii ani, in conditiile in care sute de romi din Balcani au emigrat din fosta Iugoslavie. Multi dintre ei traiesc in conditii mizere, fapt condamnat de organizatiile care militeaza pentru protectia drepturilor omului.

Premierul Italian, Silvio Berlusconi a sugerat ca 30.000 de soldati sa patruleze pe strazile oraselor italiene, pentru combaterea infractionalitatii in crestere, in legatura cu care populatia invinuieste imigrantii. Acest lucru s-a intamplat mai ales dupa ce doua femei au fost violate in ganguri, in apropiere de Roma, cazuri intens mediatizate. Politia nu a afirmat niciodata ca suspectii ar fi de etnie roma. Totusi unitatile de politie au perchezitionat 47 de locuinte si alte locuri unde existau suspecti si au arestat un roman, conform presei locale.

Politia a mai intervenit dupa ce mai multi demonstranti neofascisti au atacat imigranti romani si albanezi in Guidonia, unde au avut loc violurile.

Sugestia Berlusconi, referitoare la trupele care ar trebui sa patruleze pe strazi, a venit dupa o alta decizie asemanatoare luata vara trecuta, cand a fost mobilizate 3.000 de trupe pentru a sprijini actiunile politiei in combaterea crimei organizate si a imigratiei ilegale.

Ignazio La Russa, ministrul apararii, a declarat ca propunerea premierului italian ramane doar o "ipoteza" si ca va fi dezbatuta joi, in discutii la nivel inalt.

Thomas Hammarberg, comisarul european pentru drepturile omului, a efectuat o a doua inspectie la taberele de romi de langa Roma, luna aceasta. El a fost vizibil socat dupa ce a cunoscut o romanca, Marinela, care locuia intr-un cort cu cei doi copii ai sai, printre sobolani si in noroi.

"Situatia este inacceptabila", a precizat comisarul comisarul. "Nu s-a schimbat nimic de la raportul meu din iulie. De fapt, conditiile de trai sunt chiar mai proaste. Atatea discutii si atentie din partea mass-mediei, fara niciun rezultat. Este o dovada de incapacitate politica", a comentat acesta.

Intre timp, un poster oficial de campanie sponsorizat de, Gianni Alemanno, primarul Romei vorbeste despre "6.216 expulzari in 2008" si isi asuma "20% din scaderea infractionalitatii". Fost neofascist, Alemanno a promis in campania sa ca va combate infractionalitatea si imigratia ilegala, avand in vedere indignarea concetatenilor sai fata de uciderea unei italience de catre un roman de etnie roma.

Mario Mori, consilier pe probleme de securitate in cadrul primariei din Roma, a vrut sa calmeze putin situatia si sa schimbe politica in preajma alegerilor din aprilie anul trecut ,din Italia. Acesta a declarat ca dintre cei 6.216 imigranti expulzati, majoritatea erau originari din Africa de Nord si doar cativa erau romi. Mori a mai adaugat ca nu exista o legislatie nationala care sa se ocupe de situatia romilor, ci doar politici locale la nivel de orase.

Alemanno vrea sa darame taberele ilegale si sa construiasca unele pentru romii care au "dreptul" de a sta in Italia, demonstrand ca sunt cetateni UE. Cei care nu au acte vor fi expulzati.

Hammarberg s-a declarat ingrijorat de planurile de a folosi soldati pentru evacuarea romilor din capitala Italiei. "Daca evacuarile sunt necesare, ele ar trebui sa fie efectuate in mod civilizat si numai dupa ce este gasita si eventual oferita o alternativa satisfacatoare", a adaugat acesta.

"Ei spun ca noi locuim in tabere. Ei au inventat taberele. Niciunul dintre noi nu a trait asa inainte. Ne dorim sa locuim in case adevarate", a declarat Nazareno Guarnieri, presedintele organizatiei care reprezinta romii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.