Sute de milioane de chinezi se pregateau astazi sa intampine Anul Boului, adunandu-se in targurile de pe langa templuri, pregatind artificii si indreptandu-se spre gari si statii de autobuze pentru a ajunge acasa, relateaza Reuters.

La Beijing si in capitala comerciala Shanghai, strazile in mod obisnuit aglomerate erau goale si nu se auzea decat cate o pocnitoare din cand in cand. Pe masura ce se va apropia miezul noptii, zgomotele din cele doua orase vor aminti mai degraba de o zona de razboi, chinezii fiind foarte pasionati de artificii.

Ei cred ca artificiile sperie spiritele rele si il atrag pe zeul bunastarii pe treptele caselor oamenilor in ziua Anului Nou, care anul acesta cade luni, potrivit calendarului lunar chinezesc, relateaza NewsIn.

Premierul Wen Jiabao, care in anii trecuti si-a petrecut Anul Nou cu diverse categorii sociale, de la mineri la bolnavi de SIDA, i-a vizitat pe supravietuitorii cutremurului devastator din mai din Sichuan, in care au murit peste 80.000 de oameni. "Au trecut opt luni de la cutremur si sunt foarte fericit sa vad ca v-ati reconstruit toti casele", le-a spus premierul supravietuitorilor din Beichuan, unde a fost localizat epicentrul cutremurului.

La Templul Pamantului din Beijing, oamenii se inghesuiau la un targ cu de toate, de la spectacole de break-dance, la reproduceri ale sacrificiilor imperiale.

"Mi-am adus parintii aici ca sa se bucure de putina cultura traditionala. Ca orice altcineva, sper ca viata va fi un pic mai buna anul acesta decat anul trecut",
a povestit avocata Angela Zhu, in varsta de 29 de ani, care colinda targul cu parintii. "Sarbatoarea ne da sansa sa evadam din viata noastra de zi cu zi si sa ne bucuram de speranta pentru viitor", a mai spus ea.

Liu Bing, un director de comunicare de 26 de ani a spus ca intampina noul an cu optimism. "Anul trecut a fost foarte plin pentru China. Am avut cutremurul care a aratat ca putem sa fim solidari unii cu altii si am avut o olimpiada plina de succes. Cred ca anul acesta vom vedea China continuand sa se ridice si sa devina mai importanta", a adaugat el.

Ministerul Transporturilor a anuntat ca numai sambata s-au efectuat peste 63 de milioane de calatorii, oamenii ducandu-se in numar mare acasa. Unii nu au alta vacanta decat aceasta tot anul.

Chiar daca efectele crizei economice globale incep sa se faca simtite asupra celei mai aglomerate tari din lume, multi au ales sa isi petreaca vacanta de Anul Nou in strainatate, ajutati in parte de moneda locala puternica, potrivit presei de stat. La Shanghai, cererea pentru vacante in Europa si Australia de Anul Nou Lunar a crescut, desi cifrele pentru turismul intern nu sunt la fel de roz, transmite agentia oficiala China Noua.

"Numarul celor care calatoresc in tara este doar un sfert din cel de anul trecut", a declarat Lu Min, agent de turism. "Aceasta demonstreaza ca problemele economice nu i-au afectat pe cei cu venituri mari, ci pe aceea cu venituri medii sau mici", a explicat el.

Multi chinezi mananca de Anul Nou galusti, care simbolizeaza bunastarea pentru ca se apropie ca forma de banutii traditionali din aur si argint.

Exista numeroase superstitii. Daca plangi de Anul Nou, inseamna ca vei plange tot anul, in timp ce spalatul pe cap in aceeasi zi este asimilat cu alungarea norocului. Cuvantul chinezesc pentru "patru" este evitat pentru ca seamana cu "moarte", iar folosirea cutitelor si foarfecelor este evitata, pentru ca aduce ghinion.

Astrologii chinezi si maestrii Feng Shui prezic ca lumea se poate astepta la un an al pacii si calmului, dar pana la o imbunatatire a situatiei economiei mondiale drumul va fi lung. Dupa un an al Cocosului marcat de o criza fara precedent din anii '30, anul Boului se prezinta ca unul mult mai putin agitat.

Calendarul chinez se bazeaza pe cicluri de cate 60 de ani, iar noul an ar putea, spune astrologii, sa dea semnalul pentru o noua ordine mondiala, asa cum s-a intamplat in 1949, cand Mao Tse-dung a instalat regimul comunist chinez.

Anul Boului va fi favorabil meseriilor care au legatura cu lemnul (hartia, media, divertismentul, energia, moda, transportul aerian) si ar putea aduce succese in lupta impotriva incalzirii climatice.

Mak Ling-ling, o celebra astroloaga si maestra feng shui, prevede si mai multe dificultati economice, mai ales in Occident. Totusi, daca cei mai puternici vor suferi, indivizii care ies mai putin in evidenta ar putea, spunea ea, sa traga o carte castigatoare prin ideile lor originale si prin initiativa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.