Biserica ortodoxa rusa ii alege duminica pe candidatii din randul carora il va desemna incepand de marti pe patriarhul Moscovei si al intregii Rusii care ii va succeda lui Aleksei al II-lea, decedat la inceputul lunii decembrie, relateaza AFP.

Un consiliu episcopal care ii reuneste pe inaltii demnitari ai ortodoxiei provenind din toate tarile fostei URSS, dar si din alte state unde este implantata aceasta credinta, se reuneste pentru a desemna pana luni, trei candidati la demnitatea de patriarh, relateaza NewsIn

Aceasta adunare este urmata incepand de marti de un sinod al Bisericii ortodoxe ruse care ii cuprinde pe aceiasi demnitari, precum si pe reprezentanti de rang inferior ai clerului si simpli credinciosi reprezentand parohiile, in total 711 persoane.

Aceste persoane trebuie sa-l aleaga pe patriarh in principiu marti, chiar daca dezbaterile pot continua pana joi. Procedurile se deruleaza cu usile inchise in catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova. Dupa cum se obisnuieste, nu s-a anuntat niciun candidat, dar potrivit observatorilor si presei ruse, doi favoriti se detaseaza din randul celor 145 de ierarhi ortodocsi eligibili.

Mitropolitul de Smolensk si Kaliningrad Kirill, numit in decembrie patriarh interimar, este de sase saptamani omniprezent in mass-media. Considerat mai deschis asupra lumii decat concurentul sau, clericul, in varsta de 62 de ani, a condus in timpul lui Aleksei al II-lea diplomatia Bisericii ortodoxe ruse si este singurul demnitar cunoscut marelui public.

In comparatie cu el, releva presa, mitropolitul de Kaluga si Borovsk, Kliment, in varsta de 59 de ani, este un conservator care conduce administratia Bisericii ortodoxe si dispune de sustinere puternica in randul clerului.

Sustinatorii celor doi si-au adresat reciproc acuzatii in ultimele zile, fie ca a fost vorba despre baniieli de coruptie, de presupuse simpatii ale lui Kirill fata de catolici sau de tentativele lui Kliment de a impune sinodului sustinerea sa.

Insa "daca razboiul informatiilor compromitatoare dintre Kliment si Kirill degenereaza in confruntare grava, atunci se va gasi o persoana de compromis. Mai mult decat orice, Biserica se teme de sciziune", explica Boris Falikov, de la centrul de studiere a religiilor din cadrul Universitatii stiintelor umaniste din Moscova. Ar putea fi aleasa o personalitate de tranzitie, un mitropolit in varsta, cum este Filaret, in varsta de 73 de ani, care conduce mitropolia Minsk si Slutk.

In ciuda numeroaselor interviuri pe care diversi inalti prelati le-au acordat presei, niciunul nu a riscat un pronostic asupra identitatii viitorului patriarh. "Dumnezeu cunoaste acest nume. Noi nu. De aceea ne vom ruga pentru ca Domnul sa ne dea cel mai bun patriarh", declara vineri in cotidianul Gazeta arhimandritul Vsevolod Saplin, purtator de cuvant al Bisericii ortodoxe ruse.

Invingatorul va prelua conducerea unei Biserici care s-a intarit considerabil in timpul lui Aleksei al II-lea, patriarhul ales in 1990 si care era banuit de legaturi cu KGB-ul in timpul perioadei sovietice.

De la sfarsitul URSS, numarul manastirilor a crescut de aproape 40 de ori, ajungand de la 19 in 1990 la 716 in 2008 si aproape trei rusi din patru se declara in prezent ortodocsi, fata de unul din patru in 1990, arata un recent sondaj al Institutului Vtiom.

Insa Biserica nu a stiut sa se dezica de traditia sa de a se supune statului, iar expertii spun ca noul patriarh se va situa alaturi de Kremlin in chestiunile politice si morale. "Relatiile dintre Biserica si stat sunt stranse, autoritatile gasesc mereu mijlocul de a se folosi si de a-l influemta pe noul patrirah, daca va fi necesar", spune Boris Falikov.

Puterea are nevoie "mai ales intr-o perioada de criza economica, de rolul pacificator, linistitor al Bisericii pentru societate", adauga expertul.

Cum se alege patriarhul rus

Credinta ortodoxa rusa este principalul curent al ortodoxiei in lume.

Demnitarii Bisericii ortodoxe ruse se reunesc in doua sinoduri pentru a-l alege incepand de marti pe noul lor lider, patriarh al Moscovei si al intregii Rusii.

Consiliul episcopal. Alcatuit din circa 200 de inalti prelati ai Bisericii ortodoxe (mitropoliti, episcopi, arhiepiscopi), aceasta adunare se reuneste duminica si luni pentru a desemna trei candidati, in catedrala Hristos Mantuitorul, reconstruita dupa ce a fost distrusa de Stalin si inaugurata in 2000.

Acest consiliu trebuie sa stabileasca regulile scrutinului si mai ales sa determine daca votul va avea loc cu buletine secrete. Adunarea va decide, de asemenea, ordinea de zi a sinodului Bisericii ortodoxe ruse care isi incepe lucrarile marti, pentru a alege patriarhul.

Sinodul Bisericii ortodoxe ruse. Aceasta adunare trebuie sa-l aleaga cu usile inchise, incepand de marti de la ora 14.30 GMT (16.00, ora Romaniei), dar nu mai tarziu de joi, pe noul patriarh al Moscovei si al intregii Rusii. Daca scrutinul de deruleaza cum e prevazut si cum s-a intamplat si in momentul alegerii, in 1990, al lui Aleksei al II-lea, votul va avea loc cu buletine secrete si va fi ales candidatul care a obtinut majoritatea absoluta a voturilor.

Sinodul are, de asemenea, puterea de a desemna si alti pretendenti la patriarhat, in plus fata de cei trei candidati desemnati duminica. Sinodul Bisericii ortodoxe ruse cuprinde 711 persoane, in special membri ai Consiliului episcopal si reprezentanti ai clerului de rang inferior. Adunarea numara inclusiv credinciosi alesi de parohiile lor. Lista acestor personalitati face obiectul unei dezbateri in Rusia, din cauza prezentei unui mare numar de oameni de afaceri si functionari, ceea ce da nastere temerilor ca forte exterioare incearca sa influenteze votul.

Odata ce alegerea va avea loc, identitatea noului patriarh va fi anuntata public in catedrala Hristos Mantuitorul.

Sinodul va continua pana la 29 ianuarie. Aceasta adunare procedeaza, de altfel, la canonizari si defineste doctrina si regulile ortodoxiei ruse.

Acest consiliu al Bisericii ortodoxe ruse nu va fi decat al saselea de acest gen, procedurile si organismele Bisericii schimbandu-se cu regularitate de la instalarea ortodoxiei in Rusia odata cu botezarea marelui print Vladimir al Kievului in 988.

Celelate cinci consilii au avut loc in secolul al XX-lea: in 1917-1918 pentru alegerea patriarhului Tihon, in 1945 pentru a-l plasa pe Aleksei I in fruntea Bisericii, in 1971 pentru a-l desemna pe patriarhul Pimen, in 1988 pentru a celebra 1.000 de ani de ortodoxie rusa si in 1990 pentru a-l alege pe Aleksei al II-lea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.