Papa Benedict al XVI-lea a reabilitat sambata un episcop traditionalist care neaga Holocaustul, desi liderii evrei au avertizat ca aceasta decizie ar putea afecta relatiile dintre cele doua biserici si alimenta antisemitismul, relateaza Reuters.

Vaticanul a anuntat ca Papa a semnat un decret prin care a ridicat excomunicarea a patru episcopi traditionalisti exclusi din Biserica Romano-Catolica in 1988, pentru ca au fost hirotinisiti fara permisiunea Sfantului Scaun, scrie NewsIn.

Unul dintre cei patru episcopi, britanicul Richard Williamson, a facut o serie de declaratii prin care a negat amploarea Holocaustului in Europa, contrazicand majoritatea istoricilor.

"Cred ca nu au existat camere de gazare" si ca numai 300.000 de evrei au murit in lagarele naziste, nu sase milioane, asa cum afirma istoricii, a spus el miercuri, la o televiziune suedeza.

Inainte de ridicarea excomunicarii, liderii comunitatii evreiesti, inclusiv ai unor miscari ale supravietuitorilor Holocaustului, au avertizat ca aceasta masura ar putea reprezenta o lovitura grea data dialogului interreligios din ultima jumatate de secol. Marele rabin al Romei a spus ca reabilitarea lui Williamson va deschide "o rana adanca".

Consiliul Reprezentativ al Institutiilor Evreiesti din Franta (CRIF), l-a descris pe episcop drept "un mincinos demn de dispret, al carui unic scop este sa reinvie ura de secole fata de evrei".

Contactat, purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, a declarat ca opiniile lui Williamson nu au nicio legatura cu ridicarea excomunicarii. "Acest act se refera numai la ridicarea excomunicarii, punct", a spus Lombardi. "Nu are nimic de-a face cu opiniile personale ale unei persoane, care pot fi criticate, dar nu au legatura cu acest decret", a adaugat el.

Relatiile dintre Biserica Catolica si evrei erau deja tensionate din cauza procesului ce ar putea duce la beatificarea Papei Pius al XII-lea, pe care evreii il acuza ca a ignorat Holocaustul. Vaticanul neaga acuzatiile


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.