Parintele Revolutiei cubaneze, Fidel Castro, a anuntat joi ca si-a "redus" editorialele din presa pentru a nu "interfera" cu deciziile Guvernului condus de fratele sau Raul, caruia i-a cerut sa continue sa lucreze, chiar daca el s-ar imbolnavi grav sau ar muri, relateaza AFP.
"El Comandante", care a dat asigurari ca se simte bine, a dat impresia ca vrea sa explice absenta editorialelor sale din presa din ultima luna, care a declansat zvonuri ca starea sa de sanatate, considerata secret de stat, s-ar fi agravat.

"Mi-am diminuat Reflectiile asa cum imi propusesem pentru anul acesta, pentru a nu interfera sau stanjeni tovarasii din partid si stat in deciziile pe care trebuie sa le ia" in contextul crizei financiare mondiale, a scris fostul presedinte cubanez intr-un comentariu pe site-ul oficial cubadebate.cu.

"Ma simt bine, dar insist: niciunul dintre ei nu trebuie sa se simta angajat de eventualele mele Reflectii, de boala mea grava sau de moartea mea", a adaugat el, sugerand ca este posibil ca editorialele sale, peste 100 in mai putin de un an, sa-i fi indispus pe unii membri ai partidului, divizat intre pragmatici si conservatori.

Fidel Castro s-a retras in iulie 2006 de la putere in favoarea fratelui sau Raul, in urma unei grave hemoragii intestinale. El nu a mai aparut in public de atunci, dar ramasese prezent pe scena mediatica prin intermediul comentariilor, de natura sa apere conservatorismul.

"Am avut rarul privilegiu sa pot observa mult timp actualitatea. Primesc informatia si meditez calm asupra evenimentelor. Sper sa nu trebuiasca sa ma bucur de un asemenea privilegiu peste patru ani, cand primul mandat prezidential al lui Obama se va incheia", a mai spus Fidel Castro in mesajul intitulat "Al unsprezecelea presedinte al Statelor Unite" de la revolutia cubaneza din 1959.

El l-a laudat din nou pe Barack Obama, "figura sa inteligenta si nobila", "sinceritatea, atunci cand a spus ca vrea sa isi transforme tara intr-un model de libertate", repetand insa ca se indoieste de capacitatea sa de a-si pune in aplicare ideile in "sistemul" american.

Castro si-a publicat miercuri primul comentariu, dupa mai mult de o luna de tacere, cu exceptia unui mesaj laconic pentru festivitatile cu ocazia a 50 de ani de la revolutia cubaneza. Tot miercuri, Fidel Castro s-a intalnit cu presedintele Argentinei Cristina Kirchner, primul sef de stat strain pe care il primeste din noiembrie. Kirchner a povestit ca a discutat timp de o ora cu el, si ca Fidel a primit-o "in picioare, ca un domn".

Raul Castro, in varsta de 77 de ani, afirmase miercuri ca daca fratele sau ar fi grav bolnav, el nu ar putea merge in vizita in Rusia la sfarsitul lunii, asa cum a anuntat ca va face. "Face miscare, mediteaza mult, scrie mult, ma sfatuieste si ma ajuta", a spus Raul Castro care, lipsit de carisma fratelui sau, pare sa fi castigat in prestanta de cand este seful statului.

Raul Castro efectuase la jumatatea lunii decembrie prima sa vizita in strainatate in calitate de sef al statului, in Venezuela, si apoi in Brazilia la un amplu summit al tarilor din America Latina care a fost un succes diplomatic pentru Cuba.

La intoarcere, el a promis "reforme structurale" pentru a relansa economia controlata in proportie de 90% de stat si s-a distantat de dogma comunista cu privire la egalitarism, autorizand anularea plafoanelor salariale. Insa reformele nu au avansat de atunci, incetinite sau blocate potrivit expertilor de aripa conservatoare a partidului, care ar trebui sa aiba in octombrie primul congres din 1997, pentru a-si defini politica de urmat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.