Hillary Clinton a preluat conducerea diplomatiei americane joi, la Washington, anuntand o "noua era" pentru America gratie une "diplomatii puternice" si unei administratii unite, relateaza AFP.

Adresandu-se celor o mie de diplomati si angajati ai Departamentului de Stat, care au primit-o cu entuziasm, Hillary Clinton s-a demarcat net de admnistratia Bush, criticata pentru ca a privilegiat folosirea fortei in detrimentul diplomatiei, relateaza NewsIn.

"Cred din tot sufletul ca este o noua era pentru America", le-a spus Clinton sutelor de persoane, dintre care multi diplomati, stranse in holul cladirii Departamentului de Stat.

"Voi face tot posibilul pentru a spune clar ca o diplomatie puternica si o dezvoltare eficienta sunt cele mai bune instrumente pe termen lung pentru a face viitorul Americii mai sigur", a subliniat ea.

"Politica externa americana se sprijina pe trei stalpi: apararea, diplomatia si dezvoltarea", a subliniat Clinton.

Rivala fara succes a lui Obama in cursa pentru investitura democrata, Clinton a reafirmat ca lupta dintre cei doi democrati tine de trecut: ea a anuntat venirea la Departamentul de Stat, mai tirziu, a lui Barack Obama si a vicepresedintelui Joe Biden. "Vreau sa transmit un mesaj clar si fara echivoc: aceasta este o echipa", a spus ea.

"Presedintele va veni aici, in a doua zi de mandat, pentru a va demonstra cat este de decis sa lucreze cu noui", a spus Clinton, aplaudata de asistenta.

Ea a criticat astfel implicit administratia Bush, facand aluzie la tensiunile dintre vicepresedintele Dick Cheney si ministrul apararii Donald Rumsfeld, pe de o parte, si cei doi secretari de stat care s-au succedat in perioada Bush: Colin Powell si Condoleezza Rice, pe de alta parte.

"Nu vom tolera genul de divizari care au blocat si slabit capacitatea de a obtine rezultate pentru America", a spus Clinton. Facand aluzie la excesele administratiei Bush in razboiul impotriva terorismului, ea a asigurat ca administratia Obama este "decisa sa respecte si sa ilustreze valorile Americii in lume".
Clinton urma sa-si sune mai multi omologi straini chiar din prima zi de lucru, inainte de a participa la reuniuni de informare cu serviciile de informatii si serviciul de securitate diplomatica.

Confruntata cu numeroase probleme, mai ales doua razboaie, programele nucleare iranian si nord-coreean, negocierile de pace israeliano-palestiniene, complicate de operatiunea israeliana contestata din Fasia Gaza, relatiile incordate cu Rusia si imaginea afectata a SUA in lume, Clinton a fost primita cu mesaje de felicitare din partea omologilor ei straini.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.