Fosta directoare a grupului chinez Sanlu, principalul responsabil pentru producerea si comercializarea laptelui contaminat cu melamina, a primit pedeapsa cu inchisoare pe viata, in timp ce numarul condamnarilor la moarte in acest caz a ajuns deja la trei.

Tian Wenhua, fosta directoare si presedinta a Consiliului de Administratiei al grupului Sanlu, a fost condamnata la inchisoare pe viata. In varsta de 66 de ani, Tian este persoana cu cea mai importanta functie judecata in acest caz, care a provocat o adevarata psihoza in China si in lume, antrenand retragerea a sute de produse din magazine, relateaza NewsIn, citand AFP.

Sase bebelusi au murit din cauza pietrelor la rinichi cauzate de laptele contaminat, iar 300.000 au necesitat ingrijiri medicale. Potrivit presei, fosta directoare a companiei a recunoscut in cursul procesului, in decembrie, ca a intarziat sa alerteze autoritatile.

Sanlu a recunoscut in vara ca formula sa de lapte praf pentru bebelusi a fost contaminata cu melamina, substanta care anul trecut a provocat moartea si imbolnavirea a mii de animale de casa in Statele Unite, dupa ce a fost adaugata in componente din mancarea pentru animale importate din China.

Printre coacuzatii lui Tian se numara trei fosti membri ai conducerii grupului, dintre care unul a comparut in scaunul cu rotile, pentru ca picioarele i-au paralizat in urma unei tentative de sinucidere.

In total, 21 de persoane au fost judecate in acest caz si isi vor afla pedeapsa joi. Instanta a pronuntat deja trei condamnari la moarte, iar anuntul sentintelor continua.

Zhang Yujun, care a produs si comercializat circa 600 de tone de lapte contaminat, a fost primul acuzat care a fost condamnat la moarte pentru punerea in pericol a sigurantei publice, a anuntat tribunalul.

Inca un acuzat a fost condamnat la moarte, iar un al treilea a primit aceeasi pedeapsa, dar cu suspendare. Tribunalul a condamnat la inchisoare pe viata un al patrulea acuzat, Zhang Yanzhang, care a cumparat laptele praf traficat si a revandut circa 230 de tone.

Grupul Sanlu a fost acuzat ca musamalizat scandalul timp de mai multe luni, inainte de a alerta autoritatile locale. Pentru ca urmau Jocurile Olimpice, la randul lor, autoritatile locale au intarziat sa reactioneze. Ancheta a stabilit ca 22 de companii au vandut lapte cu melamina, produs din care se fabrica lipici sau ingrasaminte. Adaugata in laptele diluat, melamina marea valoarea proteica a acestuia.
Cele 22 de companii care au pus pe piata produsele contaminate au anuntat crearea unui fond special de indemnizatii in valoare de 160 de dolari. Familiile si avocatii victimelor au criticat insa initiativa, subliniind faptul ca unii dintre parintii copiilor care s-au imbolnavit vor primi 300 de dolari.

Scandalul a afectat reputatia produselor chineze in toata lumea, iar autoritatile chineze au promis ca vor face lumina si vor reforma sistemul de control al lantului alimentar.

UE a interzis la sfarsitul lunii septembrie importurile de anumite produse din China continand lapte praf. In paralel, Bruxelles-ul cerea statelor membre sa instituie "un nivel de control adaptat" pentru produsele chineze care contin lapte si care deja au fost puse in vanzare pe piata europeana.

Produse continand lapte praf contaminat cu melamina au fost descoperite si retrase de pe piata in numeroase tari din lume, inclusiv din Europa. UE a interzis la sfarsitul lunii septembrie importurile de anumite produse din China continand lapte praf. In paralel, Bruxelles-ul cere statelor membre sa instituie "un nivel de control adaptat" pentru produsele chineze care contin lapte si care deja au fost puse in vanzare pe piata europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.