Lagarul din Cuba, un "Gulag" in care se reediteaza "Fenomenul Pitesti" sau o oaza de umanitate

Generalul american Richard Myers, seful Statului Major Interarme, a calificat drept "absolut iresponsabil" raportul Amnesty International care descrie baza americana de la Guantanamo drept un "gulag", relateaza Mediafax. El a precizat ca in randul celor 68.000 de persoane detinute de Statele Unite in Irak, Afganistan si Guantanamo, au fost descoperite "o suta de cazuri de tratamente neadecvate" aplicate detinutilor, iar vinovatii au fost pedepsiti.

In raportul sau anual, publicat miercurea trecuta, organizatia de aparare a drepturilor omului Amnesty International a calificat lagarul de la Guantanamo drept un "gulag al epocii contemporane", unde sute de straini suspectati de terorism sunt detinuti pe perioade nedefinite, majoritatea fara a fi inculpati, la fel ca in lagarele sovietice.

"Cred ca este absolut iresponsabil", a declarat generalul Myers pentru canalul de televiziune Fox News. "Cred ca le voi cere sa consulte definitia acceptata in mod curent pentru termenul "gulag"", a afirmat Myers. "Inainte de toate, este un centru-model", a spus el, referindu-se la Guantanamo. El a adaugat ca militarii americani incearca sa-i trateze pe detinuti cat mai uman posibil. El a subliniat ca 1300 de exemplare ale Coranului au fost furnizate detinutilor, in 13 limbi diferite, iar factura pentru hrana, care include "alimente potrivite pentru musulmani", se ridica la 2,5 milioane de dolari pe an.

Lagarul de detentie de la Guantanamo este criticat de mai multe organizatii pentru apararea drepturilor omului. Recent, inchisoarea a fost in centrul unei controverse referitoare la presupuse profanari ale Coranului comise de militari americani, scandal care a condus la izbucnirea unor revolte antiamericane in Afganistan, soldate cu victime. Generalul Myers a subliniat ca CICR (Comitetul International al Crucii Rosii) a fost prezent "la Guantanamo inca din prima zi" de functionare a penitenciarului si a dat asigurari ca in aceasta locatie sunt retinuti indivizi extrem de periculosi. "Daca ii eliberati sau daca ii lasati sa se intoarca in tarile lor, vor incerca sa ne taie gatul, al nostru sau pe al copiilor nostri", a spus el.

Sharansky: "violarile drepturilor omului fac parte dintr-un sistem"

"Presedintele (George W. Bush) a spus sa ii tratam pe oameni in mod uman si in concordanta cu prevederile Conventiei de la Geneva, ceea ce si facem", a adaugat Myers, referindu-se la acuzatiile de tortura si tratamente neadecvate aplicate in inchisorile americane din Irak, Afganistan si de la Guantanamo. "Am avut in custodie circa 68.000 de detinuti. Am avut 325 de anchete in legatura cu acuzatii de tratamente neadecvate aplicate detinutilor, iar in o suta de cazuri acuzatiile au fost justificate", a declarat Myers pentru CBS. "In o suta de cazuri, persoanele au fost judecate de o Curte Martiala sau, daca a fost vorba despre ceva minor, au existat totusi sanctiuni. Astfel, daca va uitati la cifre, o suta de persoane pedepsite, 68.000 de detinuti. Nu este produsul unui sistem. Nu este, evident, politica administratiei, vrem sa-i tratam pe oameni in mod uman", a mai declarat generalul Myers.

Disidentul sovietic Natan Sharansky a declarat intr-un interviu acordat revistei Time ca "violarile drepturilor omului din inchisoarea Abu Ghraib au fost deosebit de serioase, insa a fost vorba doar de cativa oameni. La Guantanamo, violarile drepturilor omului sunt cu mult mai grave deoarece fac parte dintr-un sistem". Sharansky a reactionat la afirmatiile Amnesty International conform caruia Guantamo reprezinta un Gulag modern, afirmand ca "Sunt foarte critic fata de Amnesty International. Nu exista o claritate morala. Nu face diferenta intre ceea ce eu numesc societati ale fricii si societati ale libertatii".

"In lumea democrata exista violari ale drepturilor omului, insa acestea sunt dezvaluite si se iau masuri. Intr-o societate a fricii, nu exista violari ale drepturilor omului deoarece drepturile omului pur si simplu nu exista. Toti cetatenii sunt lipsiti de aceste drepturi", a spus Sharansky.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.