Premierul rus Vladimir Putin a avut o atitudine contradictorie, fata de Ucraina si Uniunea Europeana, in cadrul vizitei de vineri de la Berlin, dominata de criza gazului, dar in care a gasit timp si pentru a participa la balul Operei de la Dresda

Desi Rusia insista ca europenii sa mearga sambata la Moscova la summitul propus de Dmitri Medvedev pentru a incerca sa solutioneze griza gazului, Putin a acuzat UE ca sustine Ucraina in acest conflict. El a avut insa si declaratii neobisnuit de binevoitoare la adresa Kievului, relateaza Newsin.

Abia sosit la Berlin, Putin si-a modificat programul pentru a se intalni cu reprezentantii grupurilor de gaz italian Eni, francez GDF Suez si german E.ON Ruhrgas si s-a declarat la inceputul reuniunii dispus sa ii ajute pe "partenerii ucraineni", "fara a tine cont cine are dreptate si cine a gresit", intr-o aparenta schimbare de ton fata de Ucraina. "Nu ar trebui sa politizam situatia (...) Noi avem interesul sa furnizam gaz", a continuat Putin.

Apoi, intr-o conferinta de presa comuna cu sefa Guvernului german Angela Merkel, in care a recunoscut ca "rareori se intampla ca numai una dintre parti sa greseasca", el a acuzat UE ca "sustine de facto Ucraina", plasand Moscova si Kievul la acelasi nivel, iar pe ucraineani de "santaj" si "furt neincetat".
In timp ce Putin se intalnea cu Merkel, vicepremierul rus Igor Secin, citat de agentiile ruse, anunta ca Gazprom, E.ON Ruhrgas, Eni, Wingas si GDF Suez s-au pus de acord sa formeze un consortiu pentru a rezolva criza gazului. Consortiul ar trebui sa furnizeze ucrainenilor "gazul tehnic" necesar pentru punerea sub presiune a gazoductelor ucrainene. Acesta este unul dintre punctele principale ale litigiului, fiecare parte afirmand ca cealalta trebuie sa furnizeze acest gaz. Raspunsul Kievului nu s-a lasat asteptat: Ucraina nu crede ca este o idee buna, a declarat un colaborator al Presedintiei.

In fata presei, Merkel a anuntat ca o "faza test" este in discutie intre grupurile de gaz pentru "a face posibila reluarea de gaz spre Europa si a garanta in acelasi timp ca gazul furnizat de Gazprom pentru Europa nu dispare undeva in Ucraina". Merkel ridicase tonul joi, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul britanic Gordon Brown, cand apreciase ca Moscova isi risca reputatia de furnizor "fiabil" de gaz.

Putin a apreciat ca exista posibilitatea de a "debloca situatia" si a subliniat ca Gazprom "inregistreaza pierderi imense".
Primul partener comercial al Rusiei, Germania este si principalul client european al gazului rusesc, cumparand circa 36 de miliarde de metri cubi de gaz in 2007. Desi nu este dependenta de Rusia in mare masura, circa 40% din importurile sale de gaz provin din Rusia.
"In aceasta criza, Merkel joaca un rol central pe langa Moscova. Germania este tara din UE care are cea mai apropiata relatie de Rusia, iar daca Putin va asculta pe cineva, aceasta persoana va fi Merkel", a declarat pentru AFP un expert in relatiile germano-ruse, Stefan Meister.
Cancelarul german a confirmat, pe de alta parte, intentia Berlinului de a construi un gazoduct care sa lege direct Rusia de Germania trecand pe sub marea Baltica (Nord Stream), pentru a diversifica aprovizionarea energetica a europenilor.
Dupa intalnirea cu Merkel, Putin a mers la balul Operei din Dresda, eveniment monden al capitalei Saxoniei, unde a lucrat ca agent KGB din 1985 pana in 1990. Putin a primit o medalie si a sustinut un discurs in germana, in fata a 2.000 de invitati alesi pe spranceana. "Este o onoare pentru mine", a declarat fostul presedinte rus intr-o germana foarte corecta, desi cu un accent rusesc pronuntat. "Am venit la Dresda cu un sentiment foarte special", a spus el despre orasul unde unde i s-a nascut una dintre fiice.
Putin a primit "Ordinul de merit saxon", medalie acordata "personalitatilor exceptionale care au facut mari servicii Germaniei, fostei RDG si Saxoniei", a carei capitala este Dresda. Medalia i-a fost inmanata pentru favorizarea schimburilor culturale germano-ruse, de Stanislaw Tillich, ministrul-presedinte al Saxoniei. In public se aflau seful de cabinet al lui Merkel, presedintele Porsche, un campion olimpic la haltere si chiar o fosta actrita de filme porno.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.