Coreea de Nord ar putea sa isi pastreze capacitatea nucleara chiar si dupa o normalizare a relatiilor cu Statele Unite, a anuntat sambata Ministerul nord-coreean al Apararii, citat de agentia oficiala de presa KCNA

"Chiar daca relatiile dintre Republica Democratica Populara a Coreei si Statele Unite se vor normaliza, statutul nostru de putere nucleara nu se va schimba atat timp cat amenintarea nucleara americana persista, chiar daca la un grad mai scazut", a declarat un purtator de cuvant al ministerului. "Am trait decenii la rand fara o normalizare a relatiilor cu Statele Unite. Normalizarea relatiilor noastre si dosarul nuclear sunt doua subiecte separate", a adaugat el, citat de NewsIn.

"Ceea ce ne dorim cel mai mult nu este normalizarea relatiilor intre Coreea de Nord si Statele Unite, ci consolidarea capacitatii de disuasiune nucleara prin toate mijloacele", a mai spus purtatorul de cuvant.
Ar fi o "greseala de calcul" din partea Statelor Unite sa considere normalizarea relatiilor drept o recompensa pentru abandonarea armelor sale nucleare de catre Coreea de Nord, a subliniat el.
Principalul consilier al presedintelui George W. Bush pentru Asia, citat de Reuters, a declarat miercuri ca aceasta ar putea fi o tentativa de a exercita presiuni asupra administratiei Bush. Obama si vitorul sau secretar de stat, Hillary Clinton, au declarat ca vor continua si probabil intensifica eforturile administratiei Bush pentru a convinge Phenianul sa renunte la programul sau nuclear.

Clinton a declarat in comisia Senatului care a aprobat nominalizarea sa la conducerea Departamentului de Stat ca va revizui abordarea Coreei de Nord. Dar a numit procesul de negociere in sase "un vehicul pentru a exercita presiuni asupra Coreei de Nord intr-un mod care ii va modifica, probabil, comportamentul".

Pe de alta parte, Coreea de Nord dispune de suficient plutoniu declarat pentru a produce patru, pana la cinci bombe nucleare, a declarat un expert american care a participat la discutii oficiale la Phenian, Selig Harrison. De asemenea, oficialii nord-coreeni i-au spus trimisului american ca "armele nu pot fi inspectate".

In cursul vizitei sale din 12 ianuarie, Harrison a discutat cu patru oficiali nord-coreeni, inclusiv cu ministrul de externe, insarcinat oficial cu relatiile cu Statele Unite, care i-au dat asigurari ca regimul de la Phenian "vrea relatii amicale cu Statele Unite". De asemenea, daca administratia Obama va lua o decizie politica pentru imbunatatirea relatiile cu regimul nord-coreean, atunci Phenianul si Washingtonul "pot deveni prieteni apropiati", au mai spus oficialii.

Un oficial nord-coreean i-a explicat expertului american ca, pentru moment, Coreea de Nord nu este intr-o pozitie care sa ii permita sa spuna cand s-ar putea angaja intr-un proces de dezarmare nucleara. Phenianul ar fi imbogatit deja 30,8 kilograme de plutoniu, care figureaza in declaratia tarii privind programul nuclear, potrivit unui oficial de la Phenian, care a precizat, insa, ca "armele nu pot fi inspectate", a spsu Harrison. Potrivit expertului, aceasta cantitate este suficienta pentru patru sau cinci arme nucleare.

Coreea de Nord a semnat in 2007 un acord cu alte cinci tari (Statele Unite, Rusia, Japonia, China si Coreea de Sud) pentru a dezactiva si apoi inchide toate instalatiile sale nucleare, in schimbul unui ajutor umanitar, a unei normalizari a relatiilor sale cu Statele Unite si a semnarii unui acord de pace oficial in peninsula Coreea. Dar discutiile din decembrie, de la Beijing, privind faza finala constand in incheierea programului de armament nuclear s-au blocat asupra modalitatilor de control al acestui proces.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.