O groapa comuna unde au fost ingropati circa 1.800 de germani a fost descoperita, intamplator, la 28 octombrie, intr-un oras pe care Germania l-a cedat Poloniei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, a anuntat arheologul Zbigniew Sawicki.
O groapa comuna unde au fost ingropati circa 1.800 de germani a fost descoperita, intamplator, la 28 octombrie, intr-un oras pe care Germania l-a cedat Poloniei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, a anuntat arheologul Zbigniew Sawicki, citat de AFP.

Victimele au fost aruncate in groapa comuna din orasul Malbork, fost Marienburg, in primavara anului 1945, cand acesta a fost ocupat de Armata Rosie.

Descoperita in timpul construirii unui hotel de lux, groapa se afla la 300 de metri distanta de castelul medieval al cavalerilor teutoni, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Polonia.

"Pana acum, 1.800 de cadavre au fost deshumate", explica Sawicki. "Persoane de toate varstele. Toti au fost ingropati dezbracati. Circa 30 dintre acestia au urme de gloante in cranii", a adaugat arheologul. "In rest, nimic. Niciun obiect, nicio bucata de metal, nici ochelari, inele, nici macar proteze dentare. Nimic care ne-ar putea ajuta sa identificam victimele", a precizat el.

Potrivit ipotezelor arheologilor, multe dintre persoanele respective au murit de frig, de foame sau din cauza bolilor, in timp ce altele ar fi fost omorate in luptele dintre Armata Rosie si Wehrmacht, in acest oras din fosta Prusie de Est

Craniile cu urme de gloante au fost descoperite la inceputul lucrarilor. Ele apartin persoanelor ucise la urma, care ar fi avut datoria de a strange cadavrele din oras pentru a le arunca in groapa comuna, considera Sawicki.

"Daca nu gasim haine, este pentru ca au fost arse, de teama unei epidemii de tifos", crede Sawicki.
Nicio dovada a existentei unei gropi comune nu figureaza in arhivele de la Malbork, nestiindu-se nimic despre aceasta timp de 60 de ani, a declarat secretarul primariei, Piotr Szwedowski.

Groapa "dateaza probabil din perioada in care majoritatea germanilor parasisera deja orasul, trecut sub control sovietic", considera el, precizand ca primele marturii poloneze sunt de dupa mai 1945, cand cei dintai polonezi au sosit din estul Poloniei in Malbork, oras cedat URSS.

Potrivit istoricului german Rainer Zacharias, originar din Marienburg, autoritatile germane le-au cerut localnicilor sa fuga, atunci cand Armata Rosie se apropia de regiune, la jumatatea lunii ianuarie 1945.
Ultimul tren cu refugiati germani a parasit orasul la 24 ianuarie, in timp ce luptele dintre militarii germani, baricadati in castel, si soldatii sovietici au durat pana la 9 martie.

Intr-o carte publicata in 1967, Zacharias scria ca nu exista informatii despre soarta a 1.840 de localnici din Marienburg dintre cei circa 3.000 care au ramas in regiune, in pofida apelului de evacuare.
La Malbork, multi vad o legatura directa intre acest numar si cel al cadavrelor deshumate, dar seful Parchetului local, Waldemar Zduniak, este prudent..

"Nu suntem istorici, ci procurori. Avem nevoie de dovezi. Cautam, in special in Germania, martori care sa ne dea informatii despre circumstante si sa confirme nationalitatea acestor persoane", a declarat Zduniak. Deocamdata, nimeni nu a raspuns apelului, insa sperantele unor fosti localnici din Marienburg au renascut deja.

Franz-Rudi Neumann, in varsta de 83 de ani, care locuieste in Lubeck, in nord-estul Germaniei, este convins ca bunica lui a fost aruncata in acea groapa comuna. "In acea perioada, ea trebuie sa fi avut in jur de 80 de ani. Isi rupsese femurul si nu putea sa mearga", povesteste Neumann. "Sper ca isi va gasi in sfarsit un loc de odihna demn si ca acesta va fi la Marienburg, orasul in care ea a trait", adauga el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.