Numai 1.400 de imigranti din Spania au cerut sa beneficieze de masurile adoptate de Guvern pentru a-i determina sa se intoarca in tarile lor de origine, a anuntat marti ministrul muncii, citat de AFP

In cele aproape doua luni de la implementarea acestor masuri, "s-a inregistrat un numar de cereri de circa 1.400", a declarat ministrul Celestino Corbacho, pentru postul de radio Onda Cero, precizand faptul ca cifra corespunde previziunilor guvernului socialist, relateaza Newsin

In momentul in care masurile au intrat in vigoare, Guvernul a anuntat ca pana la 100.000 de persoane pot beneficia de ele.

Planul pentru repatrierea imigrantilor, adoptat in 2008, cand Spania a inregistrat o cresterea semnficiativa a ratei somajului, vizeaza sa se le permita cetatenilor unor tari sa primeasca integral indemnizatia de somaj, in doua transe, in schimbul promisiunii de a parasi tara si de a nu se mai intoarce timp de trei ani.

"Nu trebuie vazut in acest plan solutia sau calea de iesire pentru ca toti imigrantii aflati in somaj sa plece, ci o oporutnitate" pentru ca cei care si-au pierdut locurile de munca sa se poata intoarce in tara lor de origine, daca aceasta se afla in expansiune economica, a subliniat ministrul spaniol.

Numarul imigrantilor din Spania a crescut foarte mult in ultimii 15 ani, perioada in care tara a cunoscut o dezvoltare economica puternica. Astfel, daca in 1996, in tara se aflau 500.000 de imigranti, in prezent, numarul lor a ajuns la 5,22 de milioane, dintre care 2,2 milioane extracomunitari.

Insa in 2008, Spania a fost afectata de spargerea bulei imobiliare si de criza economica internationala, iar in prezent se afla, practic, in recesiune.

Numarul somerilor din Spania a crescut cu 30,1% in ultimele 12 luni. Astfel, 608.005 persoane sunt somere in prezent, in special in domeniul constructiilor, unde multi angajati sunt imigranti.

Rata somajului era in al doilea trimestru al anului 2008 de 9,34%, in randul spaniolilor, si de 16,64% in randul imigrantilor, potrivit Institutului National de Statistica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.