Rusia si Ucraina se pregatesc pentru o noua zi de confruntari, in timp ce doua state din UE lanseaza o noua ofensiva diplomatica, pentru a incerca sa puna capat acestei dispute care se joaca cu nervii europenilor.

Rusia a inceput marti sa livreze din nou gaz pentru Europa prin Ucraina, dar UE a spus ca practic gazul nu trece spre clientii europeni. Rusia a acuzat Ucraina ca nu permite tranzitul gazului spre Europa, dar Kievul a subliniat ca presiunea din gazoducte este prea redusa. Criza afecteaza circa 18 state, in plina iarna.

Potrivit NewsIn, doua dintre cele mai afectate tari din UE, Bulgaria si Slovacia, isi vor trimite premierii la Moscova si Kiev miercuri, intr-o noua incercare de rezolvare a problemei. Serghei Stanisev si Robert Fico se vor vedea cu Vladimir Putin si cu premierul ucrainean Iulia Timosenmko. Deocamdata nu se stie care dintre capitale va fi vizitata prima.

Stanisev este presat sa asigure livrari de gaz pentru tara sa, avand in vedere ca rezervele nationale sunt pe sfarsite, iar bulgarii sunt tot mai nemultumiti de guvernul sau socialist. Slovacva, care depine aproape total de Rusia in domeniul gazului, a declarat starea de urgenta la 6 ianuarie, fiind reduse livrarile de gaz catre marii consumatori. Aproape 1.000 de societati s-au inchis sau au redus productia, din aceasta cauza, potrivit NewsIn.

Un acord mediat de UE urmarea ca marti sa fie reluate livrarile, iar observatori internationali sa fie pe teren pentru a se asigura ca Ucraina nu sustrage gaz, asa cum acuza Moscova. Gazprom a spus apoi ca actualele circumstante, pe care nu le poate controla, o impiedica sa-si indeplineasca obligatiile fata de clienti.

Ucraina a declarat ca se inregistraza dificultati tehnice, presiunea gazului din Rusia fiind prea mica. Conflictul, care a lezat atat reputatia Moscovei, cat si a Kievului, ca furnizori de energie, reflecta si relatiile politice proaste dintre cele doua state. De exemplu, Moscova se opune vehement dorintei Ucrainei de a adera la NATO. Comisia Europeana a spus ca Europa are nevoie urgenta de gaz si un oficial al sefului CE a declarat marti ca acesta si-a exprimat dezamagirea fata de volumul mic de gaz pompat de Rusia, in cursul unei discutii telefonice cu Putin.

Presedintele adjunct al Gazprom, Aleksandr Medvedev, a acuzat Statele Unite ca orchestreaza miscarile Ucrainei in acest conflict. "Se pare ca ucrainenii danseaza pe o muzica ce este orchestrata nu la Kiev, ci in afara tarii", a spus el. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat a respins acuzatia ca fiind "total lipsita de fundament".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.