Ministerul rus al Afacerilor Externe afirma ca Moscova are intreaga disponibilitate de a permite accesul expertilor europeni pe teritoriul sau, dar pe de alta parte recunoaste ca nu le-a acordat inca viza, asteptand mai intai sa fie incheiate "intelegerile necesare cu Ucraina".

Ministerul rus al Afacerilor Externe vede in actiunile "deliberate" de tergiversare a acceptarii observatorilor misiunii de monitorizare faptul ca "Ucraina are ceva de ascuns", se arata intr-un comunicat al MAE rus transmis marti agentiei NewsIn de Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti.

"Obiectivul nostru comun si al partenerilor nostri europeni este exclusiv acela de a asigura un grad maxim de transparenta a tranzitului gazelor. Pretextele permanente ale partii ucrainene si tergiversarea deliberata a procesului de acceptarea a observatorilor spun un singur lucru - Ucraina are ceva de ascuns", a declarat purtatorul de cuvant al MAE rus, Andrei Nesterenko.

In ceea ce priveste pretinsa indisponibilitate a partii ruse de a le permite expertilor europeni accesul pe teritoriul sau, aceasta este o denaturare grosolana a realitatii, sustine Nesterenko. "Rusia chiar de la bun inceput a insistat asupra necesitatii prezentei unor experti internationali, inclusiv a reprezentantilor marilor companii europene importatoare de gaze in cadrul unei comisii internationale, care sa monitorizeze atat teritoriul Ucrainei, cat si pe cel al Rusiei. Aceasta se refera de altfel si la reprezentantii Naftogaz Ucraina. Noi am fost primii care au venit cu aceasta propunere", reaminteste Nesterenko inainte de a adauga:. "Dupa ce vor fi realizate intelegerile necesare cu Ucraina, partea rusa va acorda imediat vizele pentru expertii europeni".

In opinia partii ruse, "Ucraina inventeaza noi motive" pentru a nu permite accesul observatorilor rusi la obiectivele sale din sistemul de transport al gazelor in vederea controlarii tranzitului de gaze catre Europa.

In fapt, Rusia pune la indoiala fiabilitatea tehnica a sistemului de tranzit ucrainean, acuzand lipsa de intretinere si modernizare. "Reprezentantii industriei de petrol si gaze sunt constienti de faptul ca investitiile in intretinerea si modernizarea sistemului de transport al gazelor din Ucraina au fost efectuate in ultimii ani la nivelul critic inferior, iar starea tehnica lasa de dorit", se arata in comunicat.

Ucraina incearca sa arate ca Rusia ar putea incerca actiuni "destabilizatoare", mai sugereaza comunicatul. "Partea ucraineana cauta sa se acopere cu declaratii privind posibilitatea «destabilizarii» de catre specialistii rusi a sistemului sau de transport al gazelor, in cazul unor eventuale accidente, si incearca sa-i stabileasca dinainte pe cei vinovati".

Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a cerut marti Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Securitate si Ministerului pentru Situatii de Urgenta sa consolideze controlul asupra unitatilor sistemului de tranzit al Ucrainei, "pentru prevenirea unor situatii extraordinare la unitatile sistemului de tranzit al Ucrainei". Presedintele Iuscenko a sustinut marti intr-o conferinta de presa ca "expertii rusi care intra in comisia de monitorizare a gazului din Rusia catre Europa, prin Ucraina, au acces deplin la unitatile ucrainene de tranzit".

Rusia si Ucraina au promis luni ca vor relua transportul de gaz spre UE marti, dar nu si-au respectat acest angajament. La doar cateva ore dupa ce anuntase redeschiderea partiala a vanelor pentru a aproviziona Europa, Moscova a anuntat brusc ca gazul nu circula, iar la scurt timp dupa aceea, Kievul a confirmat ca blocheaza tranzitul din cauza "conditiilor inacceptabile" impuse de Gazprom. Companiile din cele doua tari, Gazprom si Naftogaz, impiedica pe de alta parte observatorii UE sa acceada liber la salile de control ale centrelor lor de distributie de la Moscova si Kiev.

"Intreaga responsabilitate pentru functionarea sigura si in bune conditii a sistemului de transport al gazelor din Ucraina, pentru tranzitul fara probleme a gazelor ii revine in totalitate numai partii ucrainene", conchide comunicatul purtatorului de cuvant al MAE rus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.