Redeschiderea vanelor de gaz rusesc pentru europeni se profileaza gratie acordului obtinut sambata noapte de presedintia UE cu Moscova si Kiev, privitor la desfasurarea misiunii de observatori insarcinati cu inspectarea tranzitului gazului, relateaza AFP.
Dupa trei zile de intense si dificile negocieri diplomatice, mai intai la Bruxelles, apoi la Kiev si Moscova, premierul ceh Mirek Topolanek a reusit sa ii convinga pe liderii rusi si ucraineni sa semneze acordul.

Echipele de observatori europeni, rusi si ucraineni se indreptau duminica dimineata spre statiile de control, unde vor avea ca sarcina sa verifice ca gazul sa nu fie sustras in timpul livrarilor. Rusia a justificat miercuri oprirea totala a livrarilor prin "furtul" de gaz de catre Ucraina.

Documentul, semnat de Rusia, Ucraina si UE, prevede formarea unui "grup de experti cu 25 de membri din fiecare parte implicata. Echipa va efectua controlul pe principiul paritatii, atat pe teritoriul rus, cat si pe cel ucrainean", a afirmat presedintia ucraineana. "Informarea cu privire la rezultatele controlului va fi transmisa in timp real structurilor competente de la Kiev, Bruxelles si Moscova", potrivit sursei citate.

Comisia Europeana a salutat duminica incheirea acordului, exprimandu-si speranta ca livarile de gaz rusesc sa fie reluate rapid. "Livrarile de gaz pot fi reluate duminca, daca toata lumea lucreaza 100%", a declarat in noaptea de sambata spre duminica ministrul ceh al industriei si comertului, Martin Riman.

Premierul rus Vladimir Putin a promis sambata ca livrarea de gaz se va relua "imediat ce mecanismul de control va intra in vigoare". Insa, deocamdata, niciun responsabil rus nu a mentionat ziua de duminica. Dupa ce vor fi redeschise vanele, va dura circa trei zile pana cand gazul rusesc va ajunge la clientii europeni, au avertizat liderii UE.

Mai multe state din Europa Centrala si din Balcani, care nu au avut rezerve de gaz, au intampinat grave probleme saptamana aceasta in furnizarea de energie populatiei si sectorului industrial, in conditiile in care se inregistreaza temperaturi foarte scazute pe continentul european. Mecanisme de urgenta au fost stabilite, unele tari acceptand sa vanda gaz statelor vecine.

Daca Europa poate spera intr-o revenirea la normal a situatiei, pentru Moscova si Kiev fondul problemei se mentine. Cele doua guverne continua sa aiba neintelegeri pe tema pretului pentru gaz in 2009, dar si cu privire la datoriile Ucrainei fata de compania rusa Gazprom.

Negocierile ruso-ucrainene pe aceasta tema "nu au ajuns in niciun punct in trei zile de negocieri", a spus sambata presedintele companiei nationale ucrainene Naftogaz, Oleg Dubina, la intoarcerea din Rusia, unde s-a intalnit cu oficiali Gazprom.

Presa rusa critica duminica incapatanarea celor doua parti in aceasta criza, spunand ca cele doua state pierd in relatiile cu Europa. "Ucraina nu are gaz, Rusia nu are tranzit pentru gaz, cele doua state isi pierd rapid reputatia in fata unei Europe inghetate", scrie Vedomosti.

Criza gazului s-a transformat intr-un razboi de "propaganda", care va permite unificarea Europei intr-un punct, in cel de reducere a dependentei energetice fata de Rusia, potrivit Kommersant. "UE va incerca fara indoiala sa gaseasca mijloace pentru reducerea dependentei sale fata de aprovizionarile cu gaz rusesc, pentru a evita astfel de crize pe viitor", scrie Kommersant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.