Criza din Fasia Gaza si conflictul ruso-ucrainean al gazului constituie o proba de foc pentru presedintia ceha a UE, Cehia fiind prima tara din fostul pact de la Varsovia la conducerea afacerilor europene.

Eclipsata de marii "jucatori" europeni in diplomatia menita sa duca la o incetare a focului in Gaza, Praga lupta sa-si refaca autoritatea depunand eforturi pentru a obtine incheierea conflictului ruso-ucrainean al gazului, care afecteaza numeroase state europene, comenteaza Reuters, potrivit NewsIn.

Un esec in acest proces ar alimenta indoielile legate de obiectivul UE de a fi un actor important pe plan global, dar si asupra regulilor sale interne, printre care aceea legata de presedintia prin rotatie pe o perioada de sase luni. "Cehii au fost luati pe sus de doua crize care le-au explodat practic in mana", spune Antonio Missiroli, director la European Policy Centre. "Este in curs un proces de invatare", a spus el, notand ca este prea devreme sa se faca evaluari corecte legate de performanta cehilor.

Cehia a preluat presedintia UE la 1 ianuarie de la Franta, care a avut o prestatie laudata unanim. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a reusit sa obtina incheierea razboiului ruso-georgian, ca si un acord legat de planurile UE de combatere a incalzirii climatice.

Modul in care s-a ocupat Praga de conflictul din Gaza in primele zile ale presedintiei sale pare sa confirme temerile ca Cehia nu va reusi sa urmeze calea si ritmul impuse de Franta. Sarkozy a fost nevoit sa organizeze o misiune separata in regiune, care a distras atentia de la deplasarea oficiala UE, iar apoi Cehia a infuriat lumea araba, calificand ofensiva terestra israeliana drept un act de autoaparare.

"Nu este genul de greseala de facut", spune Nick Witney, de la European Council of Foreign Relations, notand ca declaratia legata de ofensiva israeliana a fost ulterior corectata.

"Dau dovada de o anumit disponibilitate de a privi dincolo de Atlantic si a vedea care va fi pozitia SUA", a spus el, despre riscul ca Praga sa fie vazuta ca fiind mai apropiata de Washington in opiniile sale despre Israel, decat de capitalele europene.

Altii spun ca Cehia nu a fost niciodata un mare actor in regiune si ca Praga a procedat corect permitand Frantei si Marii Britanii sa conduca eforturile. Totusi, analistii spun ca spectacolul celor doua misiuni europene in Orientul Mijlociu la inceputul acestei saptamani - de multe ori intalnindu-se cu aceiasi lideri - a dat impresia de confuzie si nu a facut prea multe pentru pozitia UE in regiune.

Acum ca atentia se concentreaza pe intrebarea daca Israelul si Hamasul vor respecta rezolutia ONU pentru incetarea focului, Praga se poate ocupa linistita de rezolvarea crizei gazului. Chiar daca a ramas pe linia sa, potrivit careia nu poate arbitra o disputa opaca dintre Rusia si Ucraina, de natura comerciala si in care exista interese politice, UE a fost prinsa oricum in acest conflict. Intr-o incercare indrazneata de a obtine reluarea livrarilor de gaz, premierul ceh Mirek Topolanekl a anuntat joi desfasurarea de observatori europeni in Ucraina, care sa verifice fluxul de gaz, cand va fi reluat.

Desfasurarea de observatori a fost decisa dupa ce Rusia a asigurat ca va relua livrarile de gaz dupa sosirea observatorilor. "Daca vom reusi acum sa pornim misiunea, atunci exista sanse ca intreaga problema sa fie rezolvata", a spus Topolanek, vineri.

Temerile de la Bruxelles legate de prestatia ceha au fost alimentate si de tensiunile din coalitia la putere la Praga, de euroscepticismul presedintelui Vaclav Klaus si de esecul Pragai in a ratifica Tratratul de la Lisabona. Insa Missiroli spune ca intelege ca Topolanek a facut un pact cu Kaus pentru ca liderul eurposceptic sa nu puna bete in roate presedintiei cehe a UE.

Printre alte probleme cu care se va confrunta presedintia ceha a UE figureaza obtinerea unui acord cu guvernul irlandez care sa permita organizarea unui al doilea referendum pe tema Tratatului de la Lisabona, respins anul trecut in aceasta tara.

"Este clar ca a preda stafeta in acest mod, din sase in sase luni, este un mod inadecvat si lipsit de profesionalism de a conduce afacerile UE", a subliniat Witney.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.