Perturbarea livrarilor de gaz rusesc catre Europa pare sa accelereze eforturile Uniunii Europene de a cauta alti furnizori si va slabi probabil si mai mult pozitia Moscovei pe o piata vitala pentru viitorul sau politic si economic, comenteaza Reuters, potrivit NewsIn.

Analistii spun ca rezolvarea rapida a disputei ruso-ucrainene asupra pretului gazelor ar permite Kremlinului sa limiteze pagubele pe care le-a suferit reputatia sa in ochii Europei, care pe termen scurt are putine alternative la gazul rusesc. Insa tabloul pe termen lung ar putea fi diferit.

"UE va considera acum, mai mult ca niciodata ca, oricine ar fi de vina, relatia dintre Rusia si Ucraina in domeniul gazului este foarte problematica si pune in pericol aprovizionarea UE", spune Tanya Costello, director la Grupul Eurasia de la Londra. "Acest lucru va consolida vointa politica de a dezvolta protecte care vor permite UE sa isi diversifice sursele si sa nu mai depinda de gazul rusesc".

O diversificare reala nu poate avea loc in viitorul apropiat, pentru un gazoduct alternativ precum Nabucco, destinat sa transporte pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz anual de la marea Caspica spre Europa, in jurul anului 2020, nu are pentru moment destule surse pentru a functiona la capacitatea prevazuta. Nabucco nu va deveni probabil o problema presanta pentru Rusia in timpul mandatului lui Dmitri Medvedev, care se termina in 2012, dar l-ar putea urmari pe succesorul acestuia. Unii cred ca succesorul nu va fi nimeni altul decat Vladimir Putin.

Adresandu-se jurnalistilor straini, joi, Putin a acuzat Ucraina pentru conflict, dar a recunoscut riscurile pe care le implica acesta pentru reputatia Rusiei, "Bineinteles ca aceasta criza ne creeaza probleme", a spus el.

"Nu poate exista un cadou mai frumos pentru aceia din Europa care spun ca trebuie diversificate cu orice pret sursele", a explicat si Fiodr Lukianov, redactorul-sef al publicatiei Rusia in politica internationala.

Pe de alta parte, disputa, care se repeta dupa trei ani, a reanimat temerile clientilor ca Rusia, al treilea producator mondial de gaz si furnizorul a jumatate din gazul consumat in UE, isi foloseste din nou energia ca pe o arma.

UE isi va accelera probabil planurile pentru o politica energetica mai coerenta, un proces care a facut putine progrese, a spus Katinka Barysch, director adjunct al Centrului pentru reforma europeana. "Daca era nevoie sa li se reaminteasca (liderilor europeni) despre nevoia unei retele europene unificate a gazului, despre nevoia unor rezerve de gaz mai mari si a rutelor alternative, atunci Gazprom tocmai a facut acest lucru", a comentat ea.

Disputa implica insa si riscuri economice. Presat de UE sa rezolve criza, este posibil ca Gazprom sa faca un compromis la pret intr-un moment in care Rusia are nevoie sa isi vanda energia la un pret mai mare, pentru a se proteja de criza financiara internationala, au spus analistii. "Faptul ca economia rusa nu a fost restructurata in timpul perioadei de calm (economic), inseamna ca este mai expusa in perioadele proaste. Acest lucru este valabil acum mai mult ca niciodata", a spus James Nixey, de la Institutul regal de afaceri externe de la Liondra. Economia rusa s-a contractat cu 1,1% in decembrie fata de aceeasi luna a anului trecut, primul declin dupa aproape un deceniu, potrivit unor date neoficiale.

Chris Weafer, strateg la banca rusa UralSib, crede ca o reluare rapida a livrarilor catre Europa ar limita pagubele produse de criza. "Daca problema se rezolva rapid, atunci Gazprom poate elimina cu usurinta orice deteriorare a reputatiei si iesi chiar intarit" din criza, a spus el.

Julian Lee, analist senior la Centre for Global Energy Studies, crede ca Gazprom ar putea spera, de asemenea, ca disputa va intensifica sprijinul pentru conductele Nord Stream si South Stream si va facilita cumpararea de depozite de gaze in vestul Europei. "Este singurul rezultat pozitiv pentru ei. Singurul lucru pe care vor incerca sa il exploateze de aici este teama europenilor de perturbarea aprovizionarii cu gaz, pentru care Moscova acuza deja Ucraina", a explicat el.

Nord Stream va ocoli Ucraina, pompand anual 55 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc pe sub marea Baltica spre Germania, in timp ce South Stream ar putea transporta 30 de miliarde de metri cubi pe sub Marea Neagra. Insa unii europeni si-au exprimat temerile ca, eliminand Ucraina, aceste rute vor servi de asemenea Rusiei la consolidarea controlului sau asupra aprovizionarii cu gaz a continentului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.