Belgradul a cerut aliatului sau traditional, Rusia, sa-i livreze de urgenta prin intermediul Belarusului gazul necesar incalzirii, a carui intrerupere face ca aproape un milion de oameni sa sufere de frig.

"Serbia a cerut Rusiei sa-i livreze anumite cantitati de gaz prin Belarus", a spus premierul sarb, Mirko Cvetkovici, citat de B92.

In mod normal, Serbia primeste gaz prin Ungaria, dar livrarile au fost intrerupte marti noapte. Potrivit presei sarbe, stocurile de gaz, foarte reduse, sunt pe cale de epuizare.

Guvernul sarb a decis miercuri sa se orienteze spre produsii petrolieri in cazul centralelor sale de incalzire, dar noua orase nu au reusit sa asigure conversia centralelor lor la produsii petrolieri, 900.000 de persoane ramanand fara incalzire, informeaza NewsIn.

Fara a da precizari despre traseul alternativ care ar permite gazului rus sa treaca prin Belarus, premierul a spus ca guvernul sarb asteapta un raspuns de la Moscova in cursul zilei de joi. Cererea sarba intervine in timp ce nordul, regiunea cea mai dependenta de gazul rusesc care vine prin Ucraina si Ungaria, se confrunta cu temperaturi sub 0 grade Celsius.

Unii de la Belgrad considera ca aceasta criza pune la incercare pozitiile proruse ale Serbiei. "Intreaga strategie sarba 'de bazare pe Rusia ' este pusa la incercare de acest soc al gazului", scrie cotidianul Danas."Rusia, amenintand Europa prin diferendul cu Ucraina, pedepseste de fapt mai ales Bulgaria si Serbia", principalii aliati ai Moscovei din Balcani, potrivit cotidianului.

Insa, presedintele sarb Boris Tadici a spus ca "Serbia este victima colaterala, ca multe alte state".

Belgradul a semnat in decembrie cu Moscova un important acord energetic, care a provocat conflicte in cadrul guvernului sarb, unii considerand ca este prea favorabil Kremlinului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.