Premierul rus Vladimir Putin a fost de acord miercuri cu propunerea presedintelui Gazprom, Aleksei Miller, de a sista gazul la granita cu Ucraina, dar a precizat ca aceasta actiune trebuie sa fie "publica" si sa de desfasoare "in prezenta observatorilor europeni", potrivit RIA Novosti.

Presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a avut miercuri, in ziua cand rusii sarbatoresc Craciunul, o intrevedere cu premierul rus, Vladimir Putin, la Strelna, in apropiere de Sankt-Petersburg, relateaza NewsIn. In cursul intrevederii, Miller a propus intreruperea livrarilor de gaz la granita cu Ucraina. Premierul rus a aprobat aceasta masura. "Sunt de acord cu propunerea dumneavoastra (de a intrerupe gaz la granita cu Ucraina - n.r.), insa aceasta trebuie facut public, in prezenta observatorilor europeni", a precizat Putin.

El l-a intrebat pe Miller daca existra vreun document care ar confirma ca Ucraina a incetat tranzitul gazului rusesc prin teritoriul ei. Presedintele Gazprom a raspuns ca exista un astfel de document, iar aceasta este concluzia companiei independente internationale (RosUkrEnergo, consortiu ruso-ucrainean inregistrat in Elvetia - n.r.) si a observatorilor companiei Gazprom.

Purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, declara miercuri dimineata ca Gazprom reduce livrarile de gaz la granita ruso-ucraineana cu inca 21 de milioane de metri cubi, aceasta fiind, sustine compania rusa, cantitatea prelevata ilegal de Ucraina.

Anuntul suspendarii livrarilor de gaz pentru Europa prin conductele de Ucraina a fost facut miercuri mai intai de compania ucraineana Naftogaz, iar informatia nu fusese confirmata explicit de Moscova, desi tarile europene au inceput sa anunte rand pe rand ca nu mai primesc deloc gaz rusesc.

Gazprom a anuntat miercuri ca europenii nu mai primesc gaz pentru ca Ucraina a inchis si ultima dintre cele patru conducte de tranzit catre Europa. Compania ucraineana Naftogaz a explicat insa ca a fost nevoita sa sisteze complet tranzitul pe teritoriul tarii, pentru ca Rusia nu mai introducea gaze in conducte. Furnizarea de gaze destinate Ucrainei fusese oprita inca din 1 ianuarie.

Si marti, cand Ucraina a anuntat ca Rusia a redus drastic volumul de gaze pompat in conductele ucrainene si destinat consumatorilor europeni, Gazprom replicase ca reducerea presiunii in tarile europene este cauzata de fapt de partea ucraineana. Astfel, Rusia a acuzat Ucraina ca a inchis trei dintre cele patru gazoducte de tranzit de pe teritoriul sau, Urengoi-Pomary-Ujgorod, Progress si Soiuz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.