Presedintele companiei Naftogaz, Oleg Dubina, care va avea negocieri joi la Moscova cu presedintele companiei Gazprom, nu face nicio prognoza a rezultatului discutiilor, dar considera putin probabil ca Ucraina sa accepte pretul de 450 de dolari pentru mia de metri cubi.

"Vom relua negocierile, care nu s-au incheiat. Nu va pot spune cum vor evolua negocierile, intrucat Ucraina si Rusia se confrunta pentru prima data cu o astfel de situatie", a declarat Dubina, in cadrul unei conferinte de presa de la Kiev, potrivit NewsIn.

Potrivit agentiei de presa ucrainene UNIAN, citata de RIA Novosti, Dubina a precizat totusi ca cererea Gazpromului de a mari pretul gazului pentru Ucraina la 450 de dolari pentru o mie de metri cubi nu este intemeiata din punct de vedere economic si este inacceptabila pentru tara sa.

Rusia si Ucraina vor relua joi negocierile, dupa ce Moscova a sistat in 1 ianuarie livrarile de gaz catre Kiev, din cauza unui diferend privind pretul pentru anul 2009 si datoriile fostei republici sovietice. Acest diferend a dus miercuri la suspendarea totala a livrarilor de gaz .rus catre Europa via Ucraina.

Pana la sfarsitul anului 2008, Ucraina platea 179,5 dolari pe mia de metri cubi de gaze rusesti. In momentul esecului negocierilor pentru 2009, Rusia cerea Ucrainei un pret preferential de 250 de dolari, in timp ce Kievul era dispus sa plateasca 201 dolari. Dupa sistarea gazului destinat Ucrainei, la 1 ianuarie, Kievul a anuntat ca e dispus sa plateasca cel mult 235 de dolari, insa conditiona acordul de o renegociere a contractului de tranzit pentru gazele rusesti destinate Europei. Gazprom respinge posibilitatea renegocierii contractului de tranzit care ar fi valabil pana la 31 decembrie 2010 si spune ca nu mai este dispus ca dea gaze Ucrainei la pret preferential, cerand un pret aliniat celui european - circa 500 de dolari pe mia de metri cubi.

Ucraina percepe in prezent 1,7 dolari pe mia de metri cubi de gaz rusesc transportat pe 100 de kilometri. Daca initial dorea marirea tarifului la 2 dolari, in prezent Ucraina cere 1,8 dolari. Prin comparatie, Republica Moldova tranziteaza gazul rusesc la un tarif de 2,5 dolari, dar a cerut in toamna marirea acestui tarif. Fara a inainta o suma propusa, Chisinaul a estimat ca dublarea tarifului actual ar fi un pret corect. Propunerea urma sa fie examinata de Moscova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.