O serie de condamnari recente ale extremistilor au redus riscul pe termen scurt al comiterii unor atentate in Marea Britanie, insa pe termen lung, criza economica ar putea incita la noi violente, a declarat seful serviciului britanic de informatii interne, citat de AFP.

Intr-o serie de interviuri publicate miercuri, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la infiintarea MI-5, directorul general al serviciilor de informatii interne, Jonathan Evans, a dat asigurari ca numeroasele condamnari, din 2007 pana in prezent, pentru terorism au "redus entuziasmul retelelor".

Totusi, el a avertizat ca liderii al-Qaida intentioneaza in continuare sa comita atentate in Marea Britanie si ca au capacitatea de a o face, iar pe termen lung, criza economica ar putea genera noi posibile pericole, arata NewsIn.

Exista in Marea Britanie "un numar semnificativ de simpatizanti activi" ai al-Qaida, care isi aduc aportul in special "strangand fonduri, ajutand oamenii sa mearga in Afganistan, Pakistan si in Somalia", a explicat el, precizand inca ca nu crede ca exista o "ierarhie structurata semiautonoma" a gruparii teroriste pe teritoriul britanic.

"Ne vom concentra in anii viitori pe terorismul international, pe al-Qaida si aliatii sai, dar vom tine un ochi atintit si asupra economiei mondiale", a continuat Evans.

Subliniind faptul ca nu exista legatura directa intre extremism si bogatie, el a declarat ca persista intrebarea ce s-ar intampla daca "Occidentul ar deveni mai putin dominant din punct de vedere economic".

De asemenea, actuala ofensiva israeliana din Fasia Gaza ar putea incita "extremisti sa radicalizeze persoane pentru propriile lor scopuri", a avertizat seful MI-5.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.