Presedintele ales Barack Obama l-a desemnat pe Leon Panetta, fost sef al administratiei prezidentiale a lui Bill Clinton, la conducerea CIA, agentie criticata pentru metodele de interogare a suspectilor de terorism, au declarat luni oficiali democrati, citati de Reuters.

Alegerea lui Panetta pentru functia de director CIA, care nu fusese anuntata anterior, este una dintre ultimele numiri importante in cadrul viitoarei administratii Obama, care va fi investita in functie in 20 ianuarie.

Panetta nu are foarte multa experienta in probleme de securitate, desi a participat la sedintele zilnice de informare ale presedintelui Bill Clinton, in perioada in care a fost sef al administratiei prezidentiale (1994 - 1997), relateaza NewsIn.

Senatoarea Dianne Feinstein, care va conduce Comisia de informatii a Senatului, a declarat ca nu a fost anuntata in legatura cu alegerea lui Panetta ca viitor director al CIA si a sugerat ca nu este multumita de decizia lui Obama. "Pozitia mea a fost intotdeauna ca pentru agentie ar fi cel mai bine sa fie condusa de un profesionist in serviciile de informatii, in aceasta perioada", a afirmat Feinstein intr-un comunicat.
Senatorul democrat de California va luat partea la audierea lui Panetta pentru confirmare.

Panetta este cunoscut mai degraba drept un expert in probleme bugetare, care a tinut sub control deficitul bugetar al Casei Albe si care, timp de 16 ani, a lucrat pentru un congresman de California .El a fost membru al Grupului de Studiu pentru Irak, o comisie insarcinata cu evaluarea razboiului din Irak si cu gasirea unei metode pentru a-i pune capat. Recomandarea sa - o retragere treptata a trupelor - a fost ignorata de administratia Bush, care a preferat sa suplimenteze numarul militarilor desfasurati in acest teatru de operatiuni.

Mai multi experti in serviciile de informatii sunt de parere ca experienta lui Panetta privind modul de functionare a administratiei si corectitudinea sa recunoscuta se vor dovedi pretioase.

Panetta ii va urma la conducerea CIA lui Michael Hayden, care a fost criticati de unii democrati si de organizatiile care militeaza pentru drepturile omului pentru ca a aparat practicile administratiei Bush din cadrul razboiului impotriva terorismului. Hayden a incercat sa refaca stabilitatea agentiei de spionaj.

Influenta directorului CIA nu mai este, insa, la fel de puternica dupa crearea, in 2004, a functiei de director al comunitatii de informatii, care inglobeaza toate serviciile de spionaj americane. Potrivit AFP, Barack Obama l-a desemnat luni pe amiralul in retragere Dennis Blair pentru a ocupa aceasta functie.

Fost comandant al armatei americane pentru regiunea Pacific, Blair este considerat de mai mult timp cea mai probabila alegere a lui Obama pentru acest post. In timpul carierei sale de 34 de ani in Marina, Blair a fost si director asociat al CIA in probleme militare. Pana anul trecut, el a fost presedintele Institutului de analiza in domeniul apararii, organizatie nonprofit care redacteaza analize pentru guvernul federal. El ar fi demisionat din aceasta functie pe fondul acuzatiilor de conflict de interese.

Actualul titular functiei de director al serviciilor nationale de informatii, Michael McConnell, semnalase ca ar fi dispus sa isi continue activitatea dupa intrarea in functie a noii administratii, dar democrati influenti au insistat pentru ca CIA si intreaga comunitate de informatii sa aiba o noua conducere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.