Barack Obama si familia sa s-au instalat duminica la Washington, unde presedintele ales va incepe imediat sa lucreze la finalizarea planului de relansare a economiei americane, pe care democratii spera sa il treaca prin Congres la scurt timp dupa investirea sa in 20 ianuarie

Presedintele ales a sosit duminica seara la Washington. Avionul sau a aterizat la baza aeriana Andrew in jurul orei locale 19.00 (2.00, ora Romaniei), relateaza Newsin.

Obama, sotia sa Michelle si fiicele lor Sasha si Malia, in varsta de sapte, respectiv zece ani, care s-au intors dupa o vacanta de doua saptamani in Hawaii, se vor instala temporar intr-un hotel prestigios din Washington, Hay-Adams, exact la timp pentru inceperea scolii, luni, dar si a lucrarilor noului Congres.

Revenirea la Washington are loc intr-un climat politic agitat, dupa anuntul surpriza al retragerii lui Bill Richardson, desemnat secretar al comertului, care constituie prima dificultate dintr-o tranzitie gestionata perfect pana in prezent. Potrivit presei, numele lui Richardson este vehiculat intr-o ancheta desfasurata de un mare juriu federal din New Mexico, stat al carui guvernator este. Justitia incearca sa stabileasca in ce conditii o compania californiana care a facut donatii generoase pentru Richardson a beneficiat ulterior de niste contracte importante cu statul.

Inca de luni, Obama va merge la Capitoliu pentru a incerca sa finalizeze cu liderii din Congres detaliile planului sau de relansare, estimat la 775-1.000 de miliarde de dolari de catre seful majoritatii democrate din Camera Reprezentantilor, Steny Hoyer. Ulterior, presedintele ales se va intalni cu echipa sa economica.

Potrivit lui Hoyer, planul de relansare ar urma sa fie adoptat cel mai devreme "la inceputul lunii februarie", adica la scurt timp de la sosirea noului presedinte la Casa Alba. "Vrem intr-adevar sa vedem planul in Camera Reprezentantilor inainte de sfarsitul lunii, pentru a-l trimite la Senat si apoi presedintelui" Obama "la inceputul lunii februarie", a declarat el, citat de postul de televiziune Fox News.

Potrivit unor surse democrate citate de Reuters, Obama va propune reduceri de taxe pentru companii si pentru clasa de mijloc de pana la 310 miliarde de dolari, in cadrul unui plan amplu de stimulare a economiei, pentru a contracara ceea ce ar putea fi o perioada lunga de stagnare si deflatie. In weekend, atat presedintele Rezervei Federale din San Francisco, Janet Yellen, cat si vicepresedintele Bancii Centrale Europene, Lucas Papademos, au subliniat riscurile pe care le antreneaza deflatia, un fenomen economic caracterizat prin scaderea generalizata a preturilor si a cererii.

Propunerile de reducere a taxelor au ca scop sa castige sustinerea conservatorilor din Congres, care prefera aceasta metoda in fata cresterii cheltuielilor federale. Obama va propune ca circa 40% din pachetul economic, sa cuprinda reduceri de taxe pentru companii si pentru clasa de mijloc, a declarat un consilier al sau.

Sambata, in discursul sau saptamanal la radio, Obama a avertizat ca este nevoie urgenta de masuri. "Economistii de toate orientarile politice sunt de acord cand spun ca, daca nu actionam rapid si cu indrazneala, am putea asista la o recesiune si mai grava, care ar putea duce la o dublare a somajului", de 6,7% in noiembrie, a avertizat el. Potrivit lui, "obiectivul numarul unu" al planului va fi crearea a trei milioane de locuri de munca, dintre care 80% in sectorul privat. Planul va cuprinde "investitii pe termen lung" in infrastructuri, si "reduceri fiscale directe pentru 95% dintre angajatii americani".

Potrivit editiei de duminica a cotidianului New York Times, Obama si democratii au in vedere si o ampla extindere a asigurarii medicale si asigurarii de somaj, in cadrul aceluiasi plan.

Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a cerut ca republicanii sa fie consultati in elaborarea acestui proiect si a avertizat ca nu trebuie adoptat in graba. "Ma tem ca se pripesc. Este un plan enorm", a declarat el pentru ABC.

Pe langa vastul proiect economic, echipa Obama va trebui sa isi defineasca pozitia in ceea ce priveste conflictul dintre Israel si Hamas. Obama "supravegheaza situatia din Gaza", a declarat sambata o purtatoare de cuvant a presedintelui ales, dupa intrarea trupelor israeliene in Fasia Gaza, refuzand sa comenteze ofensiva sine si reamintind de principiul respectat cu sfintenie in perioada de tranzitie - "un singur presedinte o data".

Presedintele ales va participa miercuri la un dejun oferit de presedintele in exercitiu George W. Bush la Casa Alba, unde va putea discuta cu fostii presedinti Jimmy Carter, Bill Clinton si George H. W. Bush, despre "culisele" functiei prezidentiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.