Fasia Gaza, controlata de miscarea islamista Hamas din vara anului 2007, este o enclava saraca, suprapopulata si devastata de violente, care ar trebui sa formeze, alaturi de Cisiordania, viitorul stat palestinian

Situata la sud-vest de Israel si avand granita cu Egiptul, Fasia Gaza este o regiune de coasta cu o lungime de 45 de kilometri si o latime intre sase si zece kilomtri, lipsita de resurse naturale. Teritoriul este afectat de o penurie cronica de apa si este aproape lipsit de orice industrie, informeaza NewsIN.

In acest teritoriu de 362 de kilometri patrati, situat pe malul Mediteranei, traiesc 1,5 milioane de palestinieni, Gaza avand una dintre cele mai mari densitati ale populatiei din lume. Circa 900.000 de locuitori sunt refugiati sau descendenti ai refugiatilor care s-au instalat in acest teritoriu dupa ce au plecat sau au fost izgoniti din casele lor in timpul razboiului israeliano-arab din 1948. Potrivit cifrelor oficiale palestiniene, peste jumatate dintre locuitorii Fasiei Gaza traiesc sub pragul saraciei si cel putin 45% din populatia activa este in somaj.

Deja proasta, situatia economica si umanitara s-a degradat serios din iunie 2007, cand Hamas a preluat controlul cu forta asupra teritoriului. Israelul a impus sanctiuni si a desfasurat frecvent atacuri, in replica la rachetele lansate din Gaza asupra localitatilor israeliene limitrofe. Din cauza cantitatii insuficiente de combustibili, penele de curent care perturba serviciile esentiale sunt frecvente, iar benzina la pompa este rationalizata.

Timp de mai multe decenii, 8.000 de colonisti israelieni au trait in 21 de colonii in Gaza, sub protectia armatei israeliene, inainte de retragerea unilaterala din vara anului 2005. Dupa retragerea armatei si colonistilor sai, Israelul a pastrat controlul asupra spatiului aerian si apelor teritoriale ale enclavei, controland transportul de marfuri. Israelul controleaza de asemenea deplasarile populatiei din si in Fasia Gaza.

Principala baza a Hamas, Gaza a devenit din martie 2006 sediul de facto al guvernului palestinian dominat de miscarea islamista, dupa victoria electorala a acesteia, in timp ce Autoritatea Palestiniana este instalata la Ramallah (Cisiordania). In 15 iunie 2007, Hamas a invins fortele de securitate fidele miscarii Fatah a presedintelui palestinian Mahmoud Abbas, preluand controlul asupra Fasiei Gaza dupa o saptamana de confruntari.

Incepand de sambata, Fasia Gaza este tinta raidurilor aeriene israeliene in care si-au pierdut viata pana in prezent peste 270 de persoane, potrivit serviciilor de urgenta palestiniene, iar Israelul nu a exclus posibilitatea unei operatiuni terestre. Circa 300 de romani, inclusiv copii, se afla in Gaza, dar Ministerului de Externe de la Bucuresti nu i se semnalase, sambata dupa-amiaza, ca vreunul dintre acestia ar fi amenintat. Potrivit purtatorului de cuvant al MAE, Cosmin Boiangiu, pentru moment nu se pune problema evacuarii romanilor, dar autoritatile romane sunt gata sa ia masuri, daca va fi cazul.

In iunie 2007, cand miscarea islamista Hamas a preluat cu forta controlul asupra Fasiei Gaza, in jur de 150 de cetateni romani au fost adusi in tara cu avioane ale Guvernului roman. In cele mai multe cazuri era vorba despre romance casatorite cu palestinieni si ale caror soti, majoritatea fara cetatenie romana, au ramas in Gaza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.