Manifestatii s-au strans in piata centrala din Kiev, apoi sau dus spre sediul guvernului si al Parlamentului, unde au depus o petitie, in care cer mai ales cresterea salariilor. Protestatarii au mai cerut autoritatilor sa adopte legi in conditiile luptei cu criza economica si sa le interzica bancilor comerciale cresterea dobanzilor pentru creditele pentru consum.

Ei au agitat pancarte pe care scria "NU saracirii oamenilor" si "NU limitarii drepturilor sociale" sau "Rabdarea nu este fara limita".

"Le cerem presedintelui si premierului sa opreasca distrugerea economiei nationale", a spus un manifestant. "Protestam fata de arbitrariul guvernului", a spus un manifestant.

Manifestatia a fost organizata de Federatia sindicatelor ucrainene, cu sustinerea Partidului Regiunilor si a comunistilor, doua formatiuni de opozitie proruse. La 17 decembrie au avut loc manifestatii similare in mai multe orase ucrainene.

Criza economica mondiala a lovit dur Ucraina, unde productia industriala a scazut cu 29%, iar PIB-ul cu 14,4% in noiembrie, in termeni anuali, in timp ce nivelul inflatiei anuale va depasi 20% si moneda nationala a pierdut aproape jumatate din valoare fata de dolar.
23 dec 2008 14:18