Camera Reprezentantilor a votat, in ciuda opozitiei lui Bush, legea care aloca fonduri federale pentru cercetarile asupra celulelor embrionare nediferentiate.

Camera Reprezentantilor din Statele Unite a aprobat, marti, un proiect de lege care autorizeaza alocarea de fonduri federale pentru cercetarile medicale asupra celulelor embrionare nediferentiate.

Presedintele George W. Bush a intervenit imediat, pentru a califica votul drept "o eroare" si a anuntat ca isi va folosi dreptul de veto in scopul blocarii proiectului de lege. Potrivit BBC, ar fi pentru prima oara cind liderul de la Casa Alba isi va folosi dreptul de veto. Dincolo de controversele care planeaza asupra acestui subiect, disputa dintre Bush si Camera Reprezentantilor arata ca, in ciuda majoritatii confortabile a republicanilor, relatia dintre presedinte si Congres va fi mult mai tensionata pe parcursul celui de-al doilea mandat. Un important numar de republicani s-au rupt, practic, de majoritatea partidului, pentru a apara controversata lege.

Pro si contra legii

Sustinatorii legii si o mare parte a cercetatorilor cred ca celulele nediferentiate embrionare - care pot genera orice tip de tesut - reprezinta cheia pentru asa- numita clonare terapeutica, care ar putea ajuta la vindecarea unor boli precum Parkinson sau Alzheimer.

Conservatorii americani, baza electoratului republican, se opun insa vehement distrugerii acestor celule. In timpul dezbaterii tensionate din Camera, liderul majoritatii republicane, Tom DeLay, a apreciat ca legea ar insemna ca platitorii de taxe vor finanta in mod direct "distrugerea unor fiinte omenesti".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.